1884 entry daha
  • abd'li stratejistlere göre 2020 yılında rusya ile yaşanacak abd rusya krizinde aktif olarak ön cepheye sürülecek ülke.

    == (1) war of the worlds ==
    amerikalılar, rusya’nın güvenlik kaygıları ile önümüzdeki dönemde ukrayna ve belarus dışında daha da batı cepheye doğru ağırlığını koymaya çalışacağını, özellikle abd’nin müttefiki ve rusya ile avrupa arasına bariyer olarak yerleştirdiği polonya'ya, baskı ve belki de askeri harekât yapabileceğini ön görüyorlar.
    (rusya, tarihte işgale uğradığı dönemlerde hep stratejik derinliğini kullanarak -kurtuluş savaşında bizim de yaptığımız gibi geri çekilerek- bu istilalardan kurtulmuştur. ukrayna ve belarus'un nato üyesi olması ya da rusya’dan uzaklaşması rusya için istilalara açık olması anlamına gelir. korkunun sebebi budur. eğer ülken dümdüz ise, yani savunma yapacak doğal sınırlar yok ise saldırgan davranarak savunma yaparsın. rusların yapmaya çalıştıkları şey doğal olarak bu. stratejik derinlik için (bkz: iskitler))
    2008 deki gürcistan'a müdahale ve müthiş kayıplarına karşın çeçenistan'da baskı kurmasının sebebi de güney cephesini kafkas dağları ile güvene alma korkusudur. aynısını batıda da gerçekleştireceği/gerçekleştirmeye çalışacağı düşünülüyor. (bu sebeple polonya ile bu durumu yaşayacakları, abd’nin de polonya ve türkiye’yi güçlendireceği ön görülüyor)

    == (2) usual suspects ==
    şimdi abd’nin rusya karşısına, onu dengeleyebilecek, planlarını bozabilecek, ortalığı karıştırabilecek bir ülke koyması gerekiyor.
    avrupa özellikle ikinci dünya savaşından sonra çok acı deneyimler yaşadı. bölgedeki hiç bir ülke bir diğerinin aşırı silahlanmasını ve süper güç haline gelmesini istemiyor. avrupa savaş istemiyor. bölgede silahlandırılırsa ve iyi yönlendirilir ise rusya’nın karşısına dikilebilecek iki ülke var. türkiye ve iran.
    iran'ın durumu malum.
    geriye tek seçenek kalıyor o da türkiye.
    düşünün sayacağım hangi ülke silahlanır ise rusya’nın yoluna taş koyabilir? macaristan, sırbistan, slovakya, bulgaristan, yunanistan, gürcistan, azerbaycan, ermenistan, afganistan, pakistan, kırgızistan, türkmenistan???
    seçenek kalmıyor değil mi? osmanlı'nın tam olarak mirasını alamadığını, aslında bu durumda olmaması gerektiğini, daha büyük coğrafyaya hükmetmesi gerektiğini düşünen, yıkılan imparatorluktan kalan ülkenin belini doğrultabilmesi için bir önceki dünya savaşını pas geçen ve bu sebeple tamamen enerjisi kalmayarak yıkılmamış (bana göre imparatorluklar tek savaşla yıkılmaz, önce bir büyük savaşta önemli ölçüde toprak ve nüfuz alanı kaybederler, biraz toparlandıktan sonra ikinci bir savaşa girerler ve tamamen etkisiz bir ülke durumuna düşerler. örnek almanya. işte osmanlı’da birinci dünya savaşında büyük yara aldı ve dağıldı fakat ikinci savaşa katılmayarak bugüne kadar varlığını görece daha küçük bir ülkede ama güçlü bir şekilde devam ettirdi, ikinci çöküş belki bu savaş olabilir. sonra askeri ve ekonomik olarak güçsüz -yunanistan, bulgaristan v.s. gibi- sıradan bir ülkeye dönüşebilir) ve haksızlığa uğradığını düşünen bir türkiye var.

    özetle, rusya’nın bir çılgınlık yapma ihtimaline karşı rusya güçlendikçe türkiye de güçlendirilecektir. aynı şekilde iran’a karşı da türkiye’nin güçlendirilmesi bir zorunluluktur. (abd açısından)

    == (3) rise of the lycans ==
    türkiye nasıl güçlendirilecek? deniz (milli gemi) kara (milli tankı milli helikopter) hava (anka, f35 projesinde önemli bir yerde bulunma) ve uzay (göktürk projesi, kendi uydularımız yapmak için başlatılan girişimler) konularında askeri ve ekonomik açıdan önü açılacak (durdurulmayacak) buradaki önü açılacaktan kastım, ülkeleri kendi haline bırakırsanız bir şekilde bu alanlarda gelişim gösterirler fakat süper güç abd buna izin vermiyordu. yoksa şimdiye çoktan bu alanlarda daha ileri bir seviyede olabilirdik. ekonomik olarak destek sağlanacak. ayrıca bölge ülkeleri üzerinde etkili olması sağlanacak. (durduk yere kimsenin kabadayılık yapmasına izin vermezler) abd silah ve teknoloji desteği verecek.

    fakat bu verilen her şey geri alınabilirdir unutmamak lazım. mesela aslında bir savaşta elinizi ciddi anlamda güçlendirecek çok yüksek teknoloji silahlar ancak bir çatışmanın başlaması durumunda türkiye’ye verilecek. bunun dışında kendimizin yol verilmesi ile elde edebileceklerimiz bizi en fazla almanya yapar.

    == (4) state of play ==
    aynı şekilde muhaliflerin de baskı altına alınıp sindirilmesi ve ordu'nun tamamen siyasetin emrinde olması gerekiyor. buna yönelik uygulamaları da görüyoruz zaten. rusya ile bir mücadeleye girilecek ise, politikacılar bunu istiyor ama ordu karşı çıkıyorsa olmaz. bu durumda bir tarafın bertaraf edilmesi gerekiyor. öyle de yapıldı zaten. şu an ordu siyasetin emrindedir.

    == (5) game of thrones ==
    rusya bu durumda ne yapacak? tabi rusya'nın da eli armut toplamıyor. aynı şekilde iran'ın da. öncelikle türkiye'nin bu şekilde güçlendirilmelerini engellemeleri gerekiyor. türkiye'nin dikkatini başka yönlere çekmeleri gerekiyor. mesela pkk. mesela israil. mesela suriye v.s. bu sorunlarla türkiye'yi meşgul etmeye çalışacaklar -ki zaten bizim gazetelerde gördüğümüz de bu.

    == (6) olursa ekime ==
    ha tabi burada yazılanlar sadece jeopolitik teorisyenlerin ve benim görüşlerimin harmanlamasıdır. rusya bu mücadele yolunda iken 1917 ve 1992'de olduğu gibi iç meseleler sebebiyle göçebilir. dağılabilir. o zaman türkiye'yi güçlendirmeye gerek kalmaz. bölgedeki en güçlü ülke olduğu için bu sefer türkiye etkisizleştirilmeye çalışılabilinir. (not: amerika 100 yıl daha ayakta merak etmeyin, tüm dünya ülkeleri avrupa ülkeleri gibi bölgenin ve tüm dünyanın kadar gazını alacak) bi de japonya konusu var da ona başka bir zamanda gireriz.

    == (7) enemy at the gates ==
    pkk ile ilgili de bir kaç yorum yapmak istiyorum. eğer bu analizler gerçeğe yakın gerçekleşirse, kürt devleti kurma hayali bir 50 yıl sonrasında tekrar değerlendirmek üzere üzeri kapatılacak. pkk, önce rusya ve iran'ın desteği ile daha da ateşlenecek fakat rusya'nın artık topa girmesi ile 2020'ye doğru kandil'de küçültülerek duracak. (rusya bittikten sonra türkiye'yi bitirme savaşına kadar kenarda süs olarak duracak, sonra bu sefer abd kullanacak) bunu okuyanlar bana kızmayın sakın. ya rusya'ya ya abd'ye kızın ya da olmadı bölgenin jeopolitiğine. ne zaman kürt devleti kurulmasına izin verilir. rusya, iran ve türkiye'nin 2050'den sonra etkisizleştiği böyle bildiğin yunanistan gibi olduğu dönemde size izin verilecek. o zamana kadar malesef papara yok. (bak gene kızdın ama dediğim gibi olay tamamen jeopolitik)

    == sonuç ==
    tabi biz gazetelerde farklı şeyler de okusak da kısacası ortada bir satranç oyunu oynanıyor. türkiye bu satranç oyununda vezir ile fil arasında bir kuvvete sahip olacak. pkk, suriye, güney kıbrıs bir piyon olarak kullanılacak. rusya güçlendikçe türkiye de güçlendirilecek ve rusya'nın karşısına dikilecek. (her şeyi savaş gibi düşünmeyin, savaş da olmayabilir, 2020 de soğuk savaş'tan savaş'a kadar her şey olabilir)

    hedef 2023!
    olley. şaka bir yana, yolumuzun ne kadar açıldığına bir bakın? biz çok mu iyiyiz ki yolumuz bu kadar açılıyor? bir şeye hazırlanıyoruz.

    eklemeler:
    - bölgenin jeopolitiği türkiye'deki herhangi bir lidere fazla bir seçenek bırakmıyor. birisi başa geçmek ve bu senaryoyu izlemek zorunda. belki durumu geciktirebilir fakat biz süper güç değiliz ve etrafımızdaki süper güçler kaderimizi tayin ediyorlar. nasıl ki dönemin osmanlı imparatorluğu, balkan ve avrupa milletleri arasında satranç oyunu oynadı. o zaman şah idi, şimdi kale ve fil-vezir arası bir şey yapmaya çalışıyorlar, tabi düşman vezirini almak için de feda edilebilir bir vezir. sonra bekle ki bir piyon karşı taraf ulaşıp vezir olsun. yaz gelsin yonca biçilsin falan.
    - buradaki senaryodan farklı bir şey de olabilir. rusya çökebilir. abd çok ciddi bir krize girebilir. doğal bir felaket senaryoyu tamamen değiştirebilir. bu sadece görünen köy.
    - burada yazdıklarımın hiçbirini tasvip etmiyorum :) sadece analiz ve yorum.
13032 entry daha
hesabın var mı? giriş yap