16 entry daha
  • ölümle sonuçlanabilecek bir durumdur fakat ölmeyeceğiniz varsa bile yanlış müdahale sizi öldürebilir. nasıl mı? öncelikle hipoternmiye girmiş kişinin bilinci açık mı diye kontrol edilir. dağ evi tarzı bir yer varsa adam kıpırdatılmadan yatırılır. ardından adamın uzuv donma miktarı belirlenmeye çalışılır fakat el kol donması bilinci kapalı bir hasta için çok da önemli bir olay değildir. sıcak su torbası veya heat pack hazırlanır, bizim donan elemanın gövdesine konur, eleman battaniye ile sarılır. 2. derece hipotermiden çıkana kadar adam 15'er dakikalık periyotlarla heat pack'ler kontrol edilip adama basılır. yanlız burada püf nokta heat pack'ler 50-60 küsür derecelere kadar çıkabildiği için ve ihtiyacımız olan ısının 38 civarında birşey olduğunu bildiğimiz için heat pack'i direk adama yapıştırmıyoruz.
    eğer yukarıda beirttiğim koşullar yoksa adam çadıra alınıp tuluma sokulur olmadı bivak'a sokulur. eger bivak gerektiren koşullardaysanız göt kadar bivak'a iki kişi girilir ve adamın ölmemesi için dua edilir. bilinci açılırsa ne ala.

    şimdi gelelim lokal donmalarda yapılan başlıca hatalara:
    - donmuş el ve ayak parmaklarını ovuşturmak. yanlış! adamın zaten eli donmuş, adamın bütün dokuları kristalleşmiş en ufak bir kıpırdama yok sen ne sikime dokuları parça pincik ediyorsun kardeşim. bırak donsun amınakoyim. korkma hemen kangıren olmaz. yapma şunu.
    - donmuş adamı normal bir vücut ısısının çok üstünde sıcaklıklara maruz bırakmak. bak bu çok genel bir yanlış! insanlar panik yapıp ay çok ısıtayım çabuk iyileşsin birşey olmasın diyor. olm sen çay bardağı gibi patlatıcaksın lan adamı yapmasana. sakin ol önce. ısıtmaya azar azar ve gövdeden başlasana.
    - donmuş adamın önce el ve ayaklarını ısıtmak.aha bak bu bildiğin cinayet! olm adam zaten donmuş. sen bu işi yapıp zaten buz gibi olan adamı daha da donduruyorsun farkında değilsin. vücudun önce el ve ayaklardan donmasının sebebi sıcak kanın hayati bölgelerde sirkülasyonunu sağlamak. birden el ve ayakları ısıtınca gövdedeki kan sıcaklığı kollardan ve bacaklardan gelen buz gibi kanın soğukluğunu tolere edemiyor ve hasta şoka giriyor. o yüzden hasta kendisine gelene kadar el ve ayaklar ellenmemelidir. hasta ısınmaya başladığının anladığı zaman el ve ayaklara 37 derece civarında su hazırlanmalı( çadır koşullarında biraz zor onu ölçmek el yakmaması kafi bence) ve uzuvlar suya sokulmalı. bu işlem böyle devam ettirilmelidir.

    her donan, moraran uzuv kangıren olmaz. bir miktar his kaybı ile o uzuv hala sizin olabilir. öncelikle korkmayın ve panik yapmayın bu tip durumlarda.

    her şeyden önce dağcılık sporunu yapacak arkadaşların korkmaması gereken bir durum. sebebi, bu sporu yapan arkadaşların korunmasını ve ne yapılmasını bilmeleri ve bunun eğitimini almış olmalarıdır. dağa çıkarken ki güvence worst case senaryolarından nasıl sağ çıkılacağını ve neyin nasıl doğru yapılacağını bilmektir. malzemeye güvenmek kadar önemlidir. zaten millet paso bok atıyor bu spora. adama diyorsun ''olm bak o donma olayı yaşanacak olsa önlemlerin bunlar bunlar..'', adam sana hala ''sanki o bilgiler o çetin koşullarda seni kurtaracak mı?'' diyor. ananın amı doktor da ameliyat yaparken bir şeyler biliyor da yapıyor di mi? yoksa ameliyat masasının başında doktor ile benim bir farkım kalmazdı. ananı laciverte boyardım o masada.
    neyse gençler çok doluyum galiba..
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap