1 entry daha
  • merkez bankaları arasıındaki son trend.

    avantajları lucas critique'ten etkilenmez, veri seti yeterli olmasa da makul bir sonuca ulaşabilir ve mikro temelli olduğundan modeli açıklamak için kırk takla atmazsınız. tabii ki bu avantajlarının yanında sorunları da yok değil, misal nonlinear uygulamalar gerçekten zorlayıcı olur. modele koyduğunuz mikro temelleri veriler desteklemiyor olabilir.

    arz, talep ve para politikası otoritesi temel elemanlardır. talep tarafındaki temel ilişki reel faizlerle harcama isteği arasındaki negatif ilişkidir. arz kısmında ise talep fazla olduğu zaman firmalar çalışanlarının daha fazla çalışması için daha fazla maaş verir bu da fiyatları artırır yani enflasyon ile reel sektör arasında pozitif bir ilişki vardır. para politikası otoritesi ise faiz oranlarını ayarlayarak arz ve talebi dolayısıyla enflasyonu ayarlar. talebi baskılarsa faizi arttırıp arz azalacak. bu da enflasyon üzerindeki artış baskısını hafifletecektir.

    burada hem haneler hem üretici sektör hem finansal sektör hem yurtdışı hem de emtia fiyatları modellenmelidir. bunlara döviz kurunu da ekleyebiliriz. dolayısıyla arkasında tam bir ilişki yumağı vardır. keynesyen sistemlerde olduğu gibi eksik değildir. error correctionlarda olduğu gibi sadece veriye dayalı da değildir. lakin çok değişken olduğu için bol bol calibration yapılmalıdır. bu da sağlam bir araştırma gücü gerektirir.

    ilerde çok büyük ihtimalle bu yazdıklarımı editleyeceğim, bugün çalışmaya başladım çünkü. ama kalsın bu şimdilik böyle.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap