9 entry daha
  • aslında 2. jenerasyon ve sonrasında yapılan pokemon eğitimi sanıldığı kadar da kolay değildir. power grind yaparak oynayanların çoğu ya bilmediklerinden, ya da çok üşendiklerinden iv, ev ve nature'a değer vermezler. pokemon'unuzu asıl özel yapan ise bu değerlerdir. peki nature, iv ve ev nedir?

    nature pokemon'unuzun doğal özellikleridir. her pokemon'un temel stat değerleri vardır, mesela bu gyarados'da 540'tır. bu özelliklerden bazıları bu değerleri değiştirmezken, bazıları ise belli bir stat'a %10'luk bir bonus artış sağlarlar. tabii bunun karşılığında başka bir stat'ınız %10 daha yavaş gelişir. örnek olarak adamant nature'ı verelim. bu özellik pokemon'un atağının daha hızlı artmasını sağlarken özel attağının * daha yavaş artmasına neden olur. bu yüzden atak bazlı pokemonlar için bu nature uygun bir nature'dır. yine gyarados örneğini verirsek eğer, gyarados bir atak pokemon'udur ve bu nature onun için mükemmel uyumludur.

    iv'nin anlamı ise individual values'dır. yeni jenerasyonlarla beraber bu da pokemon'un karakteristik özelliklerini belirler. yemeyi mi sever, kavgacı mıdır, seslere duyarlı mıdır ve benzeri gibi. 4. jenerasyondan itibaren pokemon'un info sayfasında bunu görebiliyoruz. peki bu pokemon'u nasıl etkiler? bu değerler direk pokemon'un temelinde ne kadar potansiyeli olduğunu gösterir. pokemon'a eklenen beleş statlar da denebilir. biraz daha karmaşık bir konu ama anlatmaya değer. bunlar bizim pokemon'umuzun genleri gibidir. bu değerler daha pokemon ile ilk karşılaşmanızda, ya da yetiştirdiğiniz yumurtayı yetiştiriciden * aldığınız anda oluşur. genelde kendi yetiştirdiğiniz yumurtalarda bu değer daha yüksek olsa da vahşi arazide karşılaştığız pokemonlar'da da bu değer pek tabii ki yüksek olabilir. "değer değer diyorsun da ne ola ki bu la, artık söylesen" diyenlere patlamayın diyorum, oraya geldik zaten. bu 0 ile 31 arasında bir sayıdır. her stat'ın kendine ait iv'si vardır, yani bir pokemon'un toplam 6 iv değeri vardır. iv'sine göre o değerler bedava bonus alırlar. ama bu rakamları görmemizin imkanı yok. bunun bilmenin tek yolu ise hesaplamaktır. uzun bir matematik işlemi olduğundan uğraşmadan bunu hesaplamak isteyenlere şu programı öneririm. tabii pokemon'u yakaladığınızda mümkünse olabildiğince düşük level olmasından bahsetmeye gerek duymuyorum. eğer program çok fazla farklı değer verirse pokemon'unuza hesaplanana kadar rare candy verin, düşük level olması burada devreye giriyor. tabii bunu yapmadan önce kaydedin, rare candy'leri kaybetmek istemezsiniz. dediğim gibi biraz karışık bir konu fakat internet üzerinde çok daha faydalı açıklamalar bulabilirsiniz hakkında. bu arada hangi karakteristik özelliğin hangi değeri verme ihtimali olduğunu gösteren şu listeye göz atabilirsiniz. gördüğünüz gibi "often scatters things", "a little quick tempered" gibi şeyleri istemeyiz. maksimum iv ihtimalleri 27'dir.

    ev ise effort values'dır. yani savaşlardan kazanılan efor puanları. pokemon'u en çok etkileyen şey ise budur. bu değerler pokemon'un kim ile savaşıp tecrübe puanı kazandığından etkilenir. her pokemon toplamda 510 ev kazabilir ve bir stat'a en fazla 255 ev eklenir. bu da toplamda 2 stat'ta maksimum değere ulaşmamızı sağlar. fakat bu bizim işimize gelmez, şöyle ki:

    her 4 ev pokemon'a +1'lik bir stat sağlar. diyelim ki 4 tentacool yendiniz, tentacool özel defans * ev'si veren bir pokemon'dur, bu da size 4 sp. def ev'si sağlar ve sp. def'inize +1'lik bir değer ekler. durum böyle olduğundan bu 4'lük sistem 255'e yuvarlanmaz ve 3 puanınız boşa gider. çünkü aslında maksimum 252 olabilir. yani bir pokemon'u 255-255 şeklinde eğtimek yerine 252-252-4 şeklinde eğitmek daha mantıklıdır. 2 puan ise her zaman boşta kalacaktır. hiç savaşmamış, yeni yakalanmış ya da yumurtadan yeni çıkmış pokemonlar'da bu değer sıfırdır, ki bu bize onu istediğimiz stat'a yönlendirme olanağı sağlar. hangi pokemon'un hangi stat'a ev verdiğine şu listeden bakabilirsiniz. gördüğünüz gibi bazıları 1, bazılar 2, bazıları ise 3 efor puanı verirler.

    burada biraz pokerus'dan bahsetmek istiyorum. pokerus pokemon dünyasından faydalı bir virüstür. ama karşılaşma ihtimaliniz bir shiny pokemon ile karşılaşma ihtimalinin bile üçte biridir. peki ne yapar bu virüs? bu virüsü taşıyan bir pokemon 2 katı ev kazanır. mesela pokerus taşıyan bir pikachu tentacool ile savaşı yendiğinde 1 sp. def ev'si yerine 2 kazanır. ayrıca hızlı bulaşan bir virüstür, bu virüsü kaybetmeden saklamanın bir yolu da onu taşıyan pokemonlar'dan birini pc'deki depoya bırakmaktır. bu virüs'ün zamanlayıcısını dondurur ve elinizin altında bulunmasını sağlar.

    ayrıca bazı oyun içi vitaminler de pokemon'unuza ev değeri eklerler. örnek olarak hp up +10 hp ev verirken carbos +10 speed ev verir. her pokemon bir vitamin türünden en fazla 10 tane kullanabilir, bu da bir stat'a +100 ev eklenmesi demektir. eğer o stat'a ev eğitimi vermek istiyorsanız vahşi arazide o stat'a efor puanı veren bir pokemon ile savaşmalısınız, ki değeri 252 yapabilin. tabii 252 yapacaksınız diye bir şart da yok, istediğiniz şekilde dağılım yapabilirsiniz.

    ev konusunda da daha pek çok detay var ama burada daha fazlasını anlatmayacağım. sanırım gerekli olan basit bilgileri verdim. daha fazla detay için çeşitli pokemon sitelerinden bilgi edinebilir pokemonsever dostlar. ben ise serebii.net'i öneririm.

    yani anlayacağınız pokemon eğitimi o kadar da basit bir şey değil. power grinding yapanların katıldıkları turnuvalarda haşat olmalarının nedeni de budur.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap