1 entry daha
  • anna ahmatova'nın eşi, lev nikolayeviç gumilyov'ın babası, osip mandelştam'ın arkadaşıdır. ama nikolay stepanoviç'i bu saydğım insanlar üzerinden tanımlamak ve o şekilde bırakmak tartışmasız bir mallık göstergesidir. o yüzden de nikolay stepanoviç gumilyov'un değerli bir şair ve sergey mitrofanoviç gorodeçki ile birlikte şairler atöylesi'nin (akmeizm olarak da bilinir) kurucusu olduğunun daha önemli olduğunu belirtmek gerekiyor.

    şair 1921 yılında çeka tarafından yakalanıp infaz edilmiştir. kronstadt doğumlu olan şairin öldürülmesine kronstadt ayaklanması sebep olmuştur. dönemin aydınlarının nikolay stepanoviç'in affedilmesi için lenin'e ricacı oldukları, lenin'in "peki" dediği, fakat af fermanı infazcıya ulaştığında infazcının ellerinin çoktan kan lekesi ile kirlenmiş olduğu anlatılmaktadır. zaten bu tarz pis işlerdeki aceleciliğin çeyreği güzel işlerde sergilenmiş olsaydı dünya çok farklı bir yerde olurdu.

    ekleme: bu arada nikolay gumilyov yazıldığında sözlük lev nikolayeviç gumilyov'a yönlendiriyor. oysa nikolay gumilyov lev gumilyov'un babasıdır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap