12 entry daha
  • amerikalıların yaptığı amerikan dizisi.

    garip gelebilir bu tanımlama ama bu diziyi bizimkiler asla yapamaz ("o şimdi asker" tarzı komedilerden bahsetmiyorum). düşünün, her şeyi olabildiğince gerçekçi yansıtmak iddiasındaki bir dizide türk ordusu, farzedelim, kuzey ırak'a girecek, askerlerin kimi laubali, kimi piskopat, bilerek veya bilmeyerek çoluk çocuk demeden siviller ölecek, kimi buna kızacak, kimi umursamayacak... hele de dünyanın teknolojik açıdan en gelişmiş ordusundaki askerler, kendi genelkurmayına ve kendi komutanlarına saydıracaklar ellerindeki teçhizatın hakikaten de zaman zaman ne kadar yetersiz olduğuna dair.

    daha bitmedi, düşmanla çatışmaya girip galip çıkacaklar, ama karşılarında doğru düzgün bir ordu olmadığı, hatta cihat için savaşmaya gelmiş siviller olduğunu farkedip, kendilerini sorgulayacaklar. karakterlerden bazıları ucuz kahramanlık yapmayıp aslında yaptıkları mücadelenin o kadar da çetin olmadığını itiraf edecek.

    ve bütün bunlar yapılırken, tüm sahneler, tüm oyuncular, tüm figüranlar, kısacası her şey o kadar yerli yerinde gözükecek ki, seyirci bunun gerçek mi yoksa kurgu mu olduğunu anlamayacak.

    açıkçası her açıdan hayranlıkla izlediğim bir yapımdı. genelde savaşın acı gerçeklerini, özelde ırak'taki amerikan işgalinin ne derece boş olduğunu da ayan beyan ortaya koydu.

    (tabi amerikan politikasının ülkenin doğal kaynaklarına, petrol yataklarına el koyma hedefini gerçekleştirdiğini ve bunu yaparken de milyonlarca sivil öldürdüğünü de belirtmek gerek)
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap