6 entry daha
  • islam dininin düşünsel anlamda temellerini farkında veya farkında olmadan oluşturan, düşünsel anlamda muhammed'e fikir veren kişidir.

    varaka bin nevfel, istanbul patriği olan nestorius'in görüşlerini benimsemiş, teslis inancından ziyade, isa'nın da meryem'in de insani yönlerine değinilmesi gerektiğine inanmış ve onların tamamıyla tanrı olarak düşünülmemesi gerektiğini savunmuştur. islam inancının temel prensiplerinden olan " tanrı'nın doğmayacağı ve doğurulamayacağı " görüşü de yine istanbul patriği olan nestorius'in ( yani nasturi'lerin ) inancından gelmektedir. ( aynı şekilde kurandaki ihlas suresinin 3. ayetinde de yer almaktadır - lem yelid ve lem yûled - )

    nasturi rahibi olması dolayısıyla varaka bin nevfel, başka hristiyanlık dini olmak üzere diğer dinler hakkında da kuvvetli bilgilere sahipti. incil'i çok iyi bilmesinin yanında, tevrat ve zebur gibi diğer din kitapları hakkında da bilgi sahibi olduğu, dinler tarihi ve bunun yanında birden fazla dil bildiği de yine islami tarih kaynaklardan öğrenilebilmektedir. o tarihlerde mekke'de bilindiği üzere 100'lerce put vardı. insanların hem inancı, hem de ticari kaygıları bu putlara dayanmaktaydı. nasturi inancına sahip olan varaka bin nevfel'in putperestliği ( bazı kaynaklarca paganizmi ) benimsemiyor olması zaten bilinin bir gerçekti. ancak muhammed'in de putperest olmaması, aynı düşünceyi benimseyen " nasturi " varaka bin nevfel'in, eşi hatice'nin kuzeni olması, aralarındaki yakınlaşmanın da inkar edilemez bir gerçeğidir.

    bu dönemde aynı inanca ( putperestliğin reddi ) sahip olanların sadece varaka bin nevfel ve muhammed olmadığına dair çeşitli iddialar da bulunmaktadır. muhammed ve varaka'nın yanında osman bin halis, kıys bin saide ve abdullah bin cehş'in olduğundan da bahsedilmektedir islami kaynaklarca. ancak bu iddialar her kaynakta geçmediğinden özellikle osman bin halis, kıys bin saide ve abdullah bin cahş değinmeyi pek yerinde görmüyorum. ancak islam öncesi devamlı beraber olduklarına ve fikir alışverişinde bulunduklarına dair çeşitli yazımlar araştırılması gereken konulardandır. (bkz: hanif)

    varaka bin nevfel ile muhammed'in beraber geçirdikleri süre noktasında çeşitli iddialar bulunmaktadır. ancak muhammed'in 25 yaşında evlendiği ve varaka ile bu yaşlarda tanıştığı varsayılırsa, varaka'nın da muhammed'in peygamberliğini ilan ettiği 40 yaşından kısa bir süre sonra öldüğü düşünülürse beraber geçirdikleri 15 yıla ortak kanaat getirilebilir. bazı çevreler islamiyet'in ortaya çıkışından sonra da yaşadığını iddia etmektedirler.

    hristiyanlık başta olmak üzere yahudilik ve diğer inanışlar hakkında da bilgisi olan varaka bin nevfel, muhammed tarafından çok sık ziyaret ediliyordu. gerek incil, gerekse diğer kutsal kitaplar hakkında muhammed'in peygamberliğinden önce bilgi sahibi olması ve yine kuran'da ismi geçen diğer peygamberler ve hikayeleri hakkında fikir sahibi olması varaka ile geçirmiş olduğu 15 yılın bir sonucudur. islam inancında okuma yazması dahi olmadığından, dolayısıyla kuran'ı kendisinin yazmadığından dem vuruluyor olsa dahi, dinler tarihi hakkında zamanına göre kuvvetli bilgilere sahip olan varaka bin nevfel ile geçirmiş olduğu yıllar, okuma yazma bilmediği çelişkilerine cevap niteliği taşımaktadır. peygamberliğini ilan etmesinden kısa bir süre önce nur dağı'ndaki hira mağarasına gitmeye başlayan muhammed, bir süre sonra da vahiy aldığını iddia ederek peygamberliğini ilan etmiştir. bu iddiayı ilk kez eşi hatice'ye açmış, sonrasında olanlar varaka bin nevfel'e nakledilmiştir. varaka bin nevfel de muhammed'in anlattıklarını onaylarak, kendisinin peygamber olduğunu tasdiklemiştir. bunun üzerine ilk müslüman olan hatice olmuştur. varaka bin nevfel'in müslüman olduğuna / olmadığına dair birçok iddia bulunmaktadır, ancak ne kadar doğru oldukları tartışılabilir.

    kuran'da ismi geçen bütün peygamberlerin, peygamberliklerinin başlaması hakkında edinilen bilgiler kuran'dan öteye geçememektedir. muhammed dışındaki diğer peygamberlerin hayatları, nasıl peygamber olduklarına dair durumlar sadece efsaneler ve hikayelerden oluşmaktadır. ancak günümüzden yaklaşık 1400 yıl önce ortaya çıkan islam inancında, o dönemde mekke'de yaşamış olan ve çok önemli bir şahıs olan din bilgini varaka bin nevfel atlanmıştır, üstüne düşülmemiştir.

    muhammed'in varaka bin nevfel ile geçirmiş olduğu yıllar sonrasında hira mağarasında uzun geceler geçirmesi, fikirsel bazda yaratacağı yeni dinin oluşmasına olanak sağlayan zemini oluşturmuş, ileride yapacağı tebliğler için varaka'dan öğrendiği her türlü tarihsel, coğrafik bilgiler, peygamber hikayelerini kafasında belirli zeminlere oturtmasına olanak sağlamıştır. zaten peygamberliğini tasdikleyen ilk kişi de varaka bin nevfel olmuştur. yaygın bilinenin aksine eşi hatice değildir. hatice ilk müslüman olandır.

    islamiyet'in diğer inanışlardan ve dinlerden etkilendiği zaten bilinmektedir ancak bunu muhammed'in nasıl oluşturduğuna dair gözardı edilmemesi gereken belki de en büyük gerçeklerdendir varaka bin nevfel. aynı zamanda " okuma & yazma bilmeden nasıl kitap yazılır " sorularına en büyük cevaptır.

    islam dininin çıkması noktasında çoğu tartışmada nedense varaka bin nevfel'den nadiren ( veya hiç ) bahsedilmekte ve üzerine hiç düşülmemektedir. çoğu ateist dahi kuran'ı muhammed'in yardımsız bir şekilde, kendi yazdığı noktasında hemfikir olabilmektedir. ancak varaka bin nevfel faktörü kesinlikle gözardı edilmemesi gereken bir durumdur.

    bugüne kadar varaka bin nevfel hakkında sadece 12 entry girilmesi de bunu destekler nitelikte zaten.

    ekleme : eğer sizin de bu konuda bildikleriniz, okuduklarınız veya söyleyecekleriniz var ise yazabilirsiniz. entry'yi zamanın ötesine gönderip, seri bir şekilde eksilemenin bir anlamı yok.
66 entry daha
hesabın var mı? giriş yap