• mümkünse kısa sürede başlayıp bitirmeyi düşündüğüm yararlı kitap.
    yeni başlayanlar için ölümcül kaza riskini azaltacak bir çalışma olması için çalışacağım. daha önce de değindiğim üzere motosiklet kazayı yapana kadar çok güvenli dengeli ve güçlü bir araç izlenimi uyandırabilir kullanıcılarında. bu kısmen hatalı bir yargıdır ve bu hatalı yargı maalesef ilk kazasını yapan motor kullanıcılarına pahalıya patlar.

    motosiklet hakkında bilinmesi gereken ilk gerçek ilk kazanıza her an hazırlıklı olmanız gerektiğidir. umarım verdiğim detaylar motorunuzun güvenli kullanım sınırlarını öğrenene kadar sizi güvende tutar.

    daha temel kuralları açıkladığım şu* entry bu yazıdan önce okunmalıdır.

    evet başlıyoruz;

    -her motorun ağırlık merkezi ve yatay eğim direnci birbirinden farklıdır. bu şu demek oluyor ki motoru yatırarak viraj almanın güvenli olmaktan çıktığı derece her motor için farklıdır. bunu motordan düşmeden öğrenmek için motor hareket etmezken motoru deneyimlemek önemlidir. motorunuzun ağırlık merkezini hangi açıdan sonra dengesizleştiğini öğrenin.

    -yol tutuşu tekerleklerle olduğu kadar yolun kendisi ile de yakından ilişkili bir konu. mümkün olduğunca yağmurda motor kullanmamaya özen gösterin. özellikle yağmur yeni başladığında yoldaysanız kenara çekip bekleyin. yolların tamamen ıslandığı zamanki hali az ıslakkenki halinden daha az tehlikelidir. yağmurda motor sürmek zorunda kaldığınızda yolun güvenliğini çok düşük hızda sert firen yaparak deneyimleyin. motor beklentinizin ötesinde bir tepki veriyorsa kesinlikle sürmeye devam etmeyin. yağmur dışında karda veya buzlanma durumlarında kesinlikle motordan uzak durun. hava şartları dışında yolun yapısını da sürekli kontrol altında tutun. sürüş sırasında gözleriniz her zaman 20 metre ilerinizdeki yolun fiziki şartlarında olsun. mucur gibi ölüm tuzaklarına karşı her zaman tetikte olun. eğer mucurlu bir yolda motor kullanamak zorunda kalırsanız ayaklarınız yere değecek şekilde 10 km'yi aşmayacak bir hızda seyahat etmenizi tavsiye ederim. olur da bir şekilde hızla mucur dökülmüş bir yola girerseniz tüm gücünüzle motoru düz konumunda tutmaya ve ön ve arka freni dengeli bir biçimde hafifçe sıkarak yavaşlamaya çalışanız yerinde olacaktır. ani hareketlerden kaçının. tramvay rayları gibi asfaltı bölen her türlü durumda raya 90 derecelik dik bir açı yapacak şekilde girmeye çalışın. bu rayların ne kadar kolay motoru kaydırdığını öğrenmeden önce bunu alışkanlık haline getirmek emin olun sizin için çok daha hayırlı olacak. aynı durum rögar kapakları için de geçerli elbette.

    -şerit değiştirmek motosiklet tepesinde yapacağınız en riskli işlerden biri. asla varsayımlarla şerit değiştirmeyin. diğer araçların sizi görmemezlikten gelme gibi bir alışkanlıkları olduğunu unutmayın. yapacağınız her hamleyi kesin olarak güvenli olduğundan emin olana kadar bekletin. geçtiğiniz şeritte başka bir araç olmadığından emin olun. aynanın göstermediği kör noktayı başınızı çevirerek kontrol edin, hızınızın geçtiğiniz şeridin hızıyla uyumlu olduğundan emin olun. eğer bu tip değişkenler hakkında şüpheniz varsa olduğunuz şeridi kesinlikle değiştirmeyin. kimi zaman sol şerit boşken mal gibi bir minibüsün arkasında beklemek zorunda kalsanız bile bunu yapın. unutmayın hiç bir şey sizin, sevdiklerinizin, ve trafikteki diğer insanların sağlığından önemli değil.

    -seyir halinde aynalarınızı düzeltmeye kalkmayın. direksiyon yahut gidon diyebileceğimiz kısım yola göre tek elle kontrol edilemeyecek kadar güçlü tepkiler verebilir. bunu göz önünde bulundurarak her zaman iki elle motoru kavramak zorunda olduğumuzu unutmayın.

    -tüm önlemlere rağmen motor seyir halindeyken kaymaya başlayabilir. arka tekerleğin sağa yahut sola atmaya başladığını anladığınız anda elinizi ve ayağınızı frenden çekin emin olun bu anda fren sizin dostunuz değil düşmanınız bırakın tekerlek bir iki tur serbestçe dönsün. bu sıklıkla motoru içine girmek üzere olduğu dengesiz durumdan kurtaracaktır. ondan sonra ön ve arka freni dengeli olarak sıkarak motor yavaşlatılabilir. ancak viraj dönerken yahut bir sokağa girerken meydana gelen ön teker kaymasından bu kadar kolay kurtulmak mümkün değil ne yazık ki. eğer dönüş anında motor kaymaya başladıysa çok büyük ihtimalle motordan düşeceksinizdir. bu durumun öncesi ve kayma anında yapabileceğiniz şeyler şunlar. yağmurlu havalarda ve yolun şüpheli olduğu durumlarda dönüşleri olabildiğince yavaş ve geniş açıyla almaya çalışın. bu bazen sinir bozucu derecede komik gözükebilir ancak emin olun düşmekten, yaralanmaktan çok daha iyidir. hatta kimi durumlarda motoru tamamen durdurup ayakları yere basarak dönmek zorunda bile kalabilirsiniz. ancak diyelim ki siz bunu yapmadınız ve ön teker dönüş anında kaymaya başladı, bu durumda dönüş yönündeki ayağınızı yere basıp motoru bırakmak en doğrusu olacaktır. motorla beraber devrilerek sürüklenme riskini almaktansa motoru terk etmek çok daha güvenlidir. çoğu motor bu tip yan devrilmelerde çok az hasar alacak şekilde tasarlanmıştır ancak insan bedeninin tasarımı yandan gelen darbeler için yeterince güçlü değil. bırakın motor gitsin, size bir şey olmasın. motorda sizinle beraber ikinci bir kişi olması durumunda bu durum çok daha tehlikelidir. bu nedenle ne kadar iyi bir sürücü olduğunuzdan bağımsız olarak şüpheli her durumda ikinci kişiyi motora almamak gereklidir. bu kimi zaman sevgiliniz de olabilir, ailenizden biri de, bir arkadaşınız da. içinizde havayla ilgili yahut yolun durumuyla ilgili bir şüphe varsa arkanızdaki kişiyi indirin.

    -takip mesafesi ve şerit içi hareketleri ciddiye alın. trafik yoğun şehirlerde bile takip mesafesi bırakarak seyahat etmeyi alışkanlık haline getirin. siz araya mesafe bıraktıkça önünüze dalan araçlara inat bunu yapın. çünkü motor kaymaya başlarsa o mesafe hayatınızı kurtaracaktır. sadece önünüzdeki değil onun iki araç önündeki aracı da kolayın. unutmayın motor arabadan daha çabuk hızlanır daha zor yavaşlar. sizin o mesafeye arabalardan daha çok ihtiyacınız var. şerit içi hareketlerinizde önünüzdeki aracın sağ yahut sol tekerleğini takip edin. önünüzdeki aracı ortalamayın. elbette bunu yaparken şeridin sınırlarını ihlal etmeyin.

    -rotanıza göre doğru şeritten seyahat edin. döneceğiniz sapağa gelmeden en az 100 metre önce sapağa yakın şeritteki yerinizi alın sinyal verin ve tır kullanıyormuşsunuz gibi düşünerek, çevrenizi dikkate alarak sürüşünüze devam edin.

    -en sağ şerit sıklıkla en riskli şerittir. toplu taşıma araçları yanaşır, park halindeki araçlar çıkar, kapılar açılır, insanlar yol atlar. o nedenle sağ şerit göt şerittir. her zaman temkinli olmak lazım bu şeritte ilerlerken.

    -devam edecek...
70 entry daha
hesabın var mı? giriş yap