977 entry daha
  • takip edenler bilirler, ara ısra paylaşımlar yapıyorum oyunla ilgili her şey hakkında.

    sevgili sihirdoçlar. bugünkü yazımda da oyun mekaniğinden bahsetmek istedim size. sözlükte çok fazla insan var yardım isteyen, mesaj bekleyen, her birisine özelden yazmak yorucu geldi ne yalan söyleyim.

    başlangıç olarak: may neymiş invool. neymiş? invool. eklersiniz bi de sözlükten olduğunuzu söylersiniz eğleniriz beraber.

    devam edeyim o halde. eni bici bonki'nin league of legends rehberi ne başlıyorum.

    1. bu oyun nedir amacımız nedir napcaz biz?
    oyunun mantığı, karşı tarafın kendi şehrinde olan ana binasını (oyundaki adı nexus) ele geçirmek. üç tane koridor üzerinden ilerleyerek yapıyorsun bunu. her koridor üzerinde karşı tarafın şehrini koruyan düşman kuleler var, tabi seni koruyan dost kulelerin de var. önce o kuleleri alman lazım ilerlemek için.

    kulelerin atak önceliği
    kuleler gördüğü herkese kafasına göre ateş etmiyor, mantığı şöyle:

    eğer belli bir mesafeden daha fazla yaklaşırsan, ateş eder. eğer alan içerisinde senin askerlerinden varsa (oyundaki adı minion ve her 30 sn de bir spawn olurlar) senin yerine onlara vurur, sen de bu sırada o kuleyi kesebilirsin.

    ama sen gider de karşı takımdaki şampiyonlardan birisine saldırırsan, kule o minionlara vurmayı bırakır sana döner. yani öyle herkesi kulesinin altında öldüremezsin. (tower dive denen bi hede var, ilk level larda yapmayın gözüm, gözünü çıkartırlar adamın kolay şey değil)

    he bi de çalı olayı var. sen çalılara girersen birisine saldırana kadar görünmez olursun. çalının içindekiler dışarıyı görebilir ama dışındakiler içini göremez.

    oyun mantığı için bu kadarı yeterli sanırım. o zaman;

    2.takım dağılımları - low leveller ile yüksek seviyelerin farkı
    takım dağılımı şöyle ki, normalde her karakterin kendine özel bi sınıfı ve gideceği belli bi koridor var. fakat, bu kesin kurallarla belirtilmemiş olsa da istisnaları olsa da aslında %90 bellidir kimin ne oynayacağı. düşük level oyuncular bunu çok bilmediği için genelde koridorlara dağılım şöyle olur:

    üst koridor (top lane)- 2 kişi (kafasına göre seçer)
    orta koridor (mid lane)-1 kişi (ben mid gitçem hayır ben gitçem bana ne lan kavgası olur)
    alt koridor (bot lane) - 2 kişi (bunlar da kafasına göre takılır)

    ama oyunu doğru düzgün oynayan insanlar için belli bir takım dizilimi var:

    üst koridor - tek kişi :

    bu adam off tank denilen sınıftan. çok fazla canı ve armoru ve büyü direnci var. atak hızı nispeten düşük, takım kavgalarında (oyunda kullanılan adı team fight ya da kısaca tf) görevi de karşı taraftan gelecek damage in önünde durup ölmemek, kendi adamlarını da öldürmemek. en basit anlatımla bu. oyunu biraz bilenler için kısaca "burst damage i tanklayıp ad carry yi korumak" da denebilir.

    orta koridor - tek kişi :

    bu adam mage hacılar. yeni metalar geliyor sezon 3'le yavaş yavaş, orta koridorda değişik tipte herolar deneyen oyuncular oluyor. ama genel geçer şeylerden bahsediyorum burda ben. yeni filizlenecek metaları da eklerim editle tabii ki. ama şimdilik devam ediyorum anlatmaya.

    bu koridora giden karakter, ap karakter yani "abilty power" kullanan, büyüsel hasar veren karakter. çok canı yoktur, atak hızı düşüktür, elle vuruşu yani fiziksel hasarı düşüktür, ama yetenekleri büyüsel hasar verir ve birdenbire çok yüksek damage ler vurabilir (oyundaki adı burst damage). tf deki görevi belli, insan avlamak. birdenbire girer damage ini tabiri caizse "kusar" ve çıkar. kill alırsa ne ala. yetenek süreleri dolunca aksiyonun olduğu yere tekrar girer tekrar çıkar. olaya karışıp tüm büyüleri kullanıp orada beklersen öperler hocam, gir çık yapmak önemli bu karakterlerde.

    alt koridor- iki kişi :

    buraya gelen iki kişinin görevi şu. birisi carry denen adam. çok yüksek fiziksel hasarlar verebilir, atak hızı çok yüksektir vuruş gücü çok yüksektir canı azdır armoru büyü direnci azdır . kırılgan, ama kağıt keser gibi de hero kesiyor anlayacağınız.

    bunun yanında gelen diğer eleman ise support. destek yani. koridorda hiç minion öldürmez garibim, hepsini carry e bırakır. tf de ise görevi arkadaşlarını hayatta tutmak. tabii öncelikli olarak kendi carry sini korumak.

    şimdi buraya kadar toplayınca 4 adam etti di mi? 5. eleman nerde?

    işte o eleman da "jungler". türkçesi ormancı. oyunun en başından beri ormanda kasar level atlar, sürekli aktiftir, sürekli sağda solda gezer hiç boş saniyesi olmaz. yaratık kesmediği zamanlarda herhangi bir koridora gider karşı takımdan adama pusu kurar. o koridordaki kendi herosu ile işbirliği yaparak öldürür geri çekilir. her tür herodan jungler olabilir, mage jungler lar da var tanklar da, zevk meselesi.

    başım ağrıyor, en fazla bu kadar yazabildim. şimdilik tabii ki. eksiklerimi söyleyen - başka konuları da eklememi isteyen sözlükcanlar-sihirdoçlar varsa mesaj yeşilimi yakın. yoksa da bi gülücük verin artık emeğe saygı :)

    adalet meydanlarında görüşmek üzere!!

    edit: bu entry i daha girdiğim saniyelerde en beğenilenler listeme sokan arkadaşlar, bi tanesiniz cansınız. tüm yorgunluğumu aldı resmen.

    edit2: (bkz: eni bici bonki'nin league of legends rehberi) başlığını doldurdum, bu entry nin bi kopyasını, kopya olduğunu da belirten bi notla ekledim. amacım neydi? akıp giden zaman ve entry ler içerisinde rehberimin kaybolmasını istemememdi. saygılar.

    edit3: şuan farkediyorum bu başlıkta yazdığım 31. entry m olmuş :) :) kime ithaf etsem bilemedim. reklam alınır. :)
6831 entry daha
hesabın var mı? giriş yap