3 entry daha
  • eklemeler yaptigim liste.

    9- cumhurbaskani ve basbakan duzeyinde yapilan dis ziyaretlerin analizi. master duzeyinde bir tez konusu olabilir. jeopolitik yaklasimlar uzerinden (ornegini daha cok fransiz universitelerinde gordugumuz) bu arastirma yapilabilir. resmi ziyaret, calisma ziyareti, devlet ziyareti ayrimlari kavramsal cercevede ele alinir, ardindan da grafik ve haritalarla renklendirilir. donemsel ayrimlar ve vurgular calismayi daha da ilginc kilacaktir.

    10- turkiye hakkinda akademik makalelerin donemsel incelenmesi, mumkunse dar bir alanda ve karsilastirmali olarak. ornegin 1920-1945 arasi veya 1945-1960lar arasi bir donem secilir, en az 2 ulkedeki onemli turkiye'ye dair siyasi veya ekonomik veya diger analizler incelenir. nasil bir betimleme yapilmis, hangi kategoriler kullanilmis. ornegin revue francaise de science politique'te cikan ilginc turkiye makaleleri iyi bir baslangic olabilir (veya benzerlerindeki). master tezi icin uygun.

    11- sosyal bilimlerdeki "kulturel calismalar" ekolune selam vermek icin, sinema veya edebiyat uzerinden bir doktora tezi konusu. bu kapsamda, turkiye'nin 20. yuzyildaki degisiminin yine yurtdisinda nasil yankilandigi, bunun gorsel imgeler veya edebi metinler icinde nasil yorumlandigi guzel bir arastirma konusu olacaktir. englishness and empire 1939-1965 kitabi, boyle bir incelemeyi dususteki bir ingiliz imparatorlugu uzerinden yapar ornegin, onu gelistirip turkiye uzerine egilmek guzel bir arastirma katacaktir sosyal bilimlerin kulturel calismalarla kaynastigi noktada.

    12- cumhuriyet turkiyesi'nde kavramlarin gelisimi ve degisimi. begriffsgeschichte yaklasimi ve bu kapsamda koselleck'in calismalari turkiye'de secilecek belirli kavramlar uzerinde uygulanabilir. guzel bir doktora tez konusu cikacaktir bu alanda. bunu tarihi surecler uzerinden biraz daha farkli uygulamak, istiklal harbinden kurtulus savasina giden degisimi ele almak da mumkun. egemenlik, bagimsizlik gibi neo-kemalist vurgulu kavramlarin turkiye siyasal dusunceler tarihindeki evrimi de ilginc olabilir ele alinirsa.

    devami gelecek.
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap