88 entry daha
  • mary shelley, 1818'de frankenstein'ı yazdığında da anlatmak istediği şey bu muydu merak ediyorum. zira dr. victor frankenstein rolünde bu kez basil hallward, yaratık rolünde ise sevgili dorian gray var. onun portresi de, frankenstein'dan yaklaşık 80 sene sonra yazılmış olsa da, en az onun kadar öncül.

    bir de şey var, kitabın kartonetinde yeralan bir yazı: "basil hallward, ben olduğumu sandığım kişidir; lord henry dünyanın ben sandığı kişidir; dorian ise benim olmak istediğim kişidir, belki başka bir çağda" demiş bizatihi oscar wilde. savımızı bu söze göre temellendirirsek, ortaya pek hoş bir şey çıkıyor.

    şaşırtıcı olmayacak şekilde, cinsel tercihleri yüzünden, -ve de dönüşmek istediği kişiye olan aşkı sebebiyle- basil hallward, yani canavarı yaratan kişi, yani oscar wilde, nihai ezayı ve cezayı çeken kişi. sürekli laf konuşan, aforizma üreten, filozof ve sofist hayatıyla lord henry, dünyanın oscar wilde atadığı kimlik, -gerçekten de; ve bir katalizör, tüm olaylara ve iki wilde'ın kişiliği arasında girip çıkan, etkilenmemiş, ama etkileyen. dorian gray ise gerçekten wilde'ın olmak istediği kişi olabilir, zira çektiği sıkıntıları düşünürsek, kendisinin insan ırkına düşman bir hale gelmiş olması şaşırtıcı olmaz. acı çektirmek isteyen, tamamen hazcı, materyalist, güzelliğe tapan, son derece bencil bir kişi, olmak istediği, olmak isteyip öc almayı kafaya koyduğu, ama asla da olamayacağı kişi. olamayacağını bildiği kişi. kendisini ancak sanatla ifade edebilen biri. kendi cümlesindeki gibi: sanatı göz önüne serip sanatçıyı gizlemek, sanatın amacıdır.

    ve aslında, üç adet oscar wilde'ın portresi. giriş, gelişme, sonuç(lanamayış).
232 entry daha
hesabın var mı? giriş yap