• 32. uluslararası istanbul film festivali kapsamında, "uluslararası yarışma" bölümünde gösterilen ukrayna yapımı eva neymann filmi. konusu kısaca şöyle anlatılmış;

    "karlarla kaplı savaştan bitap düşmüş bir ülke... sekiz yaşında bir çocuk ve hasta annesi trenle seyahat ediyor; fakat yolda annenin durumu kötüleşiyor ve hiç bilmediği bir kasabada trenden inmek zorunda kalıyorlar. anne hastaneye yatırılıyor ve oğluna, eğer ona bir şey olursa geri dönüp kuleli evi aramasını söylüyor. çocuğun gözlerinden, daima orada olan ölüm tarafından felç edilmiş, başkalarının acılarına karşı hissizleştirilmiş bir toplumun haline şahit oluyoruz. film, tarkovski´nin solaris´inin senaryosunu da kaleme almış olan ukraynalı yahudi yazar friedrich gorenstein´ın bir öyküsüne dayanıyor. "gorenstein´ın çıkış noktası acı, yaralanma ve öfke. ve yıllarca peşimi bırakmayan inanılmaz bir insanlık ve insani sıcaklık özlemi. tüm bu yıllar boyunca bu metne dayalı filmler yapmayı çok istedim. bu hikâyeyi filme çekmek isteyenler arasında yuri klepikov ve gorenstein´ın yakın arkadaşı andrey tarkovski de vardı. hikâyenin ana karakteri gorenstein´ın kendisinden esinlendiği, gerçek çile ve acılara katlanan küçük bir erkek çocuğu." - eva neymann"

    bu akşam dağıtılan festival ödüllerinden "radikal halk ödülleri uluslararası yarışma" ödülünü alan film, daha önce de 2012 karlovy vary batının doğusu ödülü, 2012 batum jüri ödülü ve 2012 talinn büyük ödül gibi ödüllerin sahibi olmuş.

    izleyici notu: festivalin kapanış filmiydi benim için. dokusu, kokusu, tadı, havası, siyahı beyazı o kadar yerli yerindeydi ki, kapanışa yakışan güzellikte bir "festivale veda filmi" oldu.
hesabın var mı? giriş yap