263 entry daha
  • bize ilkokulda öğretilen tanımı yapılabilecek en doğru tanımlardan biridir. laiklik "din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır." en azından bu tanım "laiklik inanç özgürlüğüdür" tanımından çok daha doğrudur.laik bir sistemde din devlete karışamaz ancak devlet gerektiğinde llaikliği korumak için dine karışabilir. bu da laikliğin temel felsefesi ile alakalıdır. böyle olmasında bir yanlışlık yoktur.

    bu gün laiklik inanç özgürlüğüdür dense de aslında inanç özgürlüğünden önce din ve devlet işlerinin ayrılması gelir. burada laiklikin çıkış noktasına bakmak gerekir. laiklik belki de insanoğlunun en önemli icatlarından birisidir. yükselen aydınlanma hareketi sebebiyle din kurallarına dayalı bir sistemin yürümeyeceği anlaşılmış ve laiklik düşüncesi ortaya çıkmıştır. laikliğin amacı ise dini devlet yönetiminin dışına, kişinin kendi dünyasının sınırları içerisine hapsetmektir. ruhban sınıfını yönetimden uzaklaştırmak amaçlanmıştır.

    laiklik ortaya çıktığında hristiyanlar dinleri yaşayamıyor, kiliseye gidemiyor, ibadet eden hristiyanlara baskı uygulanıyor falan değildi. laiklik baskı gören; inançlarını, ibadetlerini özgürce yaşayamayan hrsitiyanları özgürlüğe kavuşturmak için ortaya çıkmamıştır. öyle olsa idi laiklik inanç özgürlüğüdür diyebilirdik. aksine dini bir siyasi baskı aracı olarak kullanan ruhban sınıfını yönetimden uzaklaştırmak için ortaya atılmıştır laiklik düşüncesi.

    kısaca söyleyebiliriz ki laikliğin esas amacı dinin devlet yönetimi üzerindeki etkisini yok etmektir. inanç ve ibadet özgürlüğü daha sonra gelir. ayrıca laik bir sistemde ibadet özgürlüğü de sınırsız değildir. kaldı ki laik anayasalarda laik düzeni korumak ve özgürlüklerin kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla da ibadet özgürlüğüne sınırlama getirilmiştir ve olması gereken de budur.

    olaya türkiye ölçeğinden bakarsak da durum pek değişmeyecektir. 1923 devriminin temel felsefelerinden birisi de dini devlet yönetiminden uzaklaştırmak idi. yoksa ülkede müslümanlar ibadetlerini yapamıyor diye getirlimedi bu ilke.
826 entry daha
hesabın var mı? giriş yap