12 entry daha
  • good help bobby and helen diye yazıyor afişin üzerinde. hakikaten işleri allah'a kalmış. allah'tan başka kimse yardımcı olamaz bu ikiliye ve bu derece uyuşturucu müptelası olan diğerlerine. iki karakter üzerinden ilerliyor film. hiçbir işe yaramayan, sokaklarda yaşayan, hayatını çaldığı şeyleri satarak idame ettiren bağımlı bobby ile hamile kalınca hemen kürtaj olan ve bundan sonra sevgilisini terk eden helen'in ilişkisi üzerinden bağımlılığı anlatıyor film. afişte de yazılan o sözden anlaşılacağı üzere hayatları yavaş yavaş kayar çiftin. uyuşturucu bağımlılığını konu alan filmlerin klişelerine bu filmde de denk geliyoruz haliyle. "bırakıyorum. artık kullanmayacağım"lar, "hapisten çıkınca bir köye yerleşelim. uzaklaşalım şehirden"ler, "bu son. bu işi halledersem zengin olacağım ve o zaman buradan kurtulacağız"lar... ama verilen sözler tutulmaz, hayaller gerçekleşmez, bağımlılıktan kurtulunamaz, haliyle dibe vurulur. uyuşturucu için fahişelik yapmaya başlar helen. öyle ki bobby'nin ağabeyi hank ile de yatmaktan kendisini alamaz. dediğim gibi film bu iki karakterin bağımlılıklarına, sevgilerine ve ilişkilerine odaklanır. uyuşturucunun hazırlanışı, uyuşturucu satıcılığı vs de es geçilmez. iğne parkı'nda hayatın nasıl aktığı da (aslında akmadığı dersek daha doğru olur) gösterilir.

    dendiği gibi sanki karakterlerin hayatları devam ederken bir kamera konmuş, bu karakterlerin belli bir zamanları çekilmiş. öyle bir atmosfere sahip bu film. senaryosu olan ama senaryosu olmadığını hissettiren filmlerden. requiem filmi gibi vurucu sekanslar, etkileyici final, müthiş bir kurgu yok. bu yüzden epey de gerçekçidir.

    al pacino döktürüyor. özellikle kriz geçirdiği o sekansta "bu elemanda gelecek var" dedirtiyor. ki coppola da zaten bu ışığı, yeteneği bu filmden önce fark edip the godfather'ın en önemli rollerinden birisini ona teslim etti ve stüdyonun bütün baskılarına rağmen kendisinden vazgeçmedi. bu filmin pacino'nun the godfather'da rol almasında epey rolü var. onun sevgilisini oynayan kitty winn de pek iyiydi doğrusu. zaten cannes'dan ödülle ayrılmış.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap