30 entry daha
  • --- spoiler ---

    anlatıcı, narrator dediğimiz şahıs, anladığım kadarı ile esther'in ya sevgilisi ya da eşi. ve bu anlatıcı muhtemelen ölmüş, tıpkı esther gibi. çünkü son sahnede kendini fener kulesinden attıktan sonra ölmüyor. ve eğer baştan beri ölmüşse de ada denilen yerde sıkışıp kalmış bir ruh diyebiliriz.

    anlatıcının ruhu siz onu ilerlettikçe çevredeki yer ve eşyalara göre size yaşadığı olayları, anıları anlatmakta ve aynı zamanda esther'e seslenmekte. anlatıcı adada çok uzun bir süredir sıkışık kaldığını söylüyor bir yerde, bence bu sıkışma esther'i bir türlü bulamayışıyla da ilgili olabilir.

    bir teorime göre, anlatıcı ve esther araba yolculuğu yaparken adanın etrafındaki yolda kaza geçirip hakkın rahmetine kavuşuyorlar ve dolayısıyla anlatıcı burada sıkışıp kalıyor.

    diğer bir konu, oyunda bahsi geçen dört karakterin olması. bunlar: donnelly, esther, jakobson, paul.

    eh esther'in kim olduğunu az çok çakalladık. gelelim diğerlerine.

    - donnelly meselesi şu: adam kitap yazmış on sekizinci yüzyılda "a hebridean islands" adında. hebrid adaları'nda (iskoçya'nın batı kıyılarında ki britanya adasının en eski kayalarının bulunduğu ada imiş, wikipedia sağolsun.) yaşayan ünlü bir keşişi araştırmak için buraya gelmiş. ancak keşişi bulamayınca ada sakinlerinden, çoban jakobson'ın öyküsünü yazmış. donnelly'nin frengisi ve uyuşturucu bağımlılığı varmış. ağrılarına muhtemel ikinci sebep ise böbrek taşıymış. söylentiye göre frengisi onu hayal dünyası geniş bir yazar yapmış ve yapıtlarının doğruluğunun ne kadar güvenilir olduğunu sorgulatmış. donnelly nihayetinde eve döndüğünde ölmüş ve bedenini hastaneye bağışlamış.

    anlatıcı, donnelly'nin kitabını bir kütüphaneden almış (kaza öncesi) ve hikayenin sonunda kitabı yakmış ya da denize atmıştır deniyor.

    esther'in, donnelly'nin soyundan geldiği iddia ediliyor.

    -gelelim jakobson'a: iskandinav kökenliymiş. adanın ilk çobanı. evlenebilmek için hallice güzel bir baraka inşa etmiş ancak baraka tamamlandıktan iki yıl sonra ölmüş. ölümünün hangi sebepten olduğu belirlenememiş. donnelly, jakobson'ın beslediği keçilerdeki bir hastalıktan ya da doğuştan gelen bir hastalık yüzünden öldüğünü not ediyor. ayrıca notlarına köylülerin jakobson'ın ölü bedenini bir mağaranın içine ya da bir milin üzerine atıp çürümeye terk ettiklerini de yazıyor.

    donmuş cesedini, çok sert geçen bir kışın ardından ilkbaharda bulmuşlar. köylüler, köye hastalık yayılır korkusu ile cesedi mağaraya atmışlar ya da her nereyeyse artık.

    oyunda, anlatıcıyı ilerlettirerek jakobson'ın evine girebilirsiniz.

    -paul: wolverhampton'da yaşıyor ve bir ilaç şirketinde çalışıyor. exeter'daki bir konferanstan geri dönerken, anlatıcı ve esther'in bulunduğu arabaya çarparak kaza yapıyor. paul'ün alkollü olduğu için kaza yaptığı tahmin ediliyor.

    hikayenin sonunda paul jakobson olarak adı geçmiş paul kardeşimizin. (eski versiyonlarında.)

    paul, (kazadan sonra mı belli değil) anlatıcıya bir fincan içecek vermiş. bu fincan anlatıcının takıntısı olmuş ve dolayısıyla oyunda her yerde kimyasal formülleri ve formüllerden oluşturulmuş fincan şekillerini görmekteyiz.

    ahada bu kadar.

    --- spoiler ---

    kendimi hikayesini anlatmaya adadığımdan oyunun güzel müziklerinden ve görüntülerinden bahsetmedim ama diğer suserlar bol bol anlatmışlar zaten.

    hepinize dear esther'ler.

    edit: imla.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap