12 entry daha
  • türk aydını* kaypaklığı diye bir şey vardır ve kendisi bunun en güzel örneklerinden birini sunmuştur vaktiyle. bu ağabeyimizin en önemli, en çok yankı bulmuş tezi laikliği atatürk'ün değil inönü'nün getirdiği teziydi. bunu atatürk'ün yazıları ve sözlerinde laikliğe değinilmediği iddiasıyla desteklerdi. başlı başına saçmalık olan böyle bir iddia özellikle de "light" müslümanlar yani işi mustafa kemal'i tekfir edecek kadar ileri götürmeyip onu da bir milli kahraman olarak gören kesim tarafından benimsenirdi. ne de olsa türk milleti asker millettir. savaş kazanmış bir komutanı sırf islama mesafeli durduğu için bütün bütün boşlamaya gönlü elvermez bizim milletin.

    işte bu idiaları kaleme alan, bir değil birkaç defa bunu kitaplarında ifade eden ismet bozdağ, 28 şubat sırasında katıldığı bir programda daha ilk ağızda bu savından vazgeçmişti. laiklikle ilgili iddiaları tartışma amaçlı programda sunucu (ahmet hakan olabilir) "ismet bey sizin atatürk'ün yazı ve demeçlerinde laikliğin geçmediği iddianız var" der demez. "efendim vaktiyle öyle yazmıştım ama sonra buldum. atatürk bazı yerlerde laikliğe değinmiş" demesi şayan-ı takdir bir döneklik örneği olarak türk entelektüel tarihine girmiştir.

    * en başta muhafazakar aydın kaypaklığı diyecektim ama sonra fırıldak misali dönen eski ve yeni kuşak solcularımızı hatırlayıp türk deyiverdim.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap