76 entry daha
  • çekilecek bir filmin senaryosunun beyazperdeye uyarlanmasının sürecini beyazperdeye uyarlayan ki bu konu sebebiyle yapım yılı 2002 olmasına rağmen bence yaratıcılıkta tavan yapmış bir film. izlediğimiz ve okuduğumuz tüm filmlerin bu filmde sunulduğu gibi bize tekrar anlatıldığını düşünmek fikri beni çok heyecanlandırdı. keşke defalarca çekilse böyle filmler.

    --- spoiler ---

    film senaryo yazmaya çalışan adamın (adam mı?) monologları üstünden 21. yüzyıl insanının yalnızlığına, çaresizliğine, mahkumluğuna, endişelerine aralıksız vurgu yaparak başlıyor ve monologlar ikiz kardeş ile çoğalmaya devam ediyor. bunu yaparken aynı zamanda bir senaristin, bir sanatçının iç dünyası ve psikolojisiyle bu kadar açık bir şekilde haşır neşir olmak da kendileriyle ilgili merak uyandıran duygularımıza ket vurmaya çalışıyor gibi.

    filmin yayınlandığı yıllarda var olmayan bir karaktere getirdiği oscar adaylığı ise ayrıca ironiktir. senaryoyu yazma aşamasında baş edilmesi gereken zorluklar için yaratılan ikiz kardeş/alter ego aslında yazamama sıkıntısının da sebebi gibidir. ikiz kardeş aynı zamanda kardeşine özenerek senaryo yazmak ister ve asla onun kadar başarılı olamadığını her defasında açık açık vurgular. ikiz kardeşin senaryo yazma sürecinde, şimdiye kadar pek çok filmde rastladığımız klişelerin klişe olduğundan da bahsedilir.

    diğer tarafta senaryonun ana kaynağı yani kitabın yazarı bitmek bilmeyen bir kitap yazmaktadır.
    bir çiçek hakkında bu kadar detaylı bilgiye neden ihtiyaç duyulur ki diye düşünmeden edemedim filmi izlerken.
    elbette buradan da kitabın konusu olan orkide tutkusu yıllarca bitmemiş adama geliyoruz. bir de bir şeyleri tutkulu şekilde önemsemenin, değer vermenin nasıl hissettirdiğini bilmeyen kitabın yazarına.

    filmin bu noktasında küçük prens'e gönderme yaparmışcasına "sahip olduğun tek barometrenin kalbin olduğunu görmen. çiçeğini seçtiğin zaman, hiçbir şeyin yoluna çıkmasına izin vermemen." cümlelerini kuruyor çiçeğe tutku besleyen adam.

    devamındaki her noktada kitabın yazarının o adamdan etkilenmesi ile yazdıkları sonucunda senaryo yazacak olan adamın da kitap yazarının yazdıklarından nasıl etkilendiğini görüyoruz.

    bir de bazı klasik cümleler var; "sevdiğin şeyi istersin, seni seven şeyi değil."

    --- spoiler ---

    ve evet, yapım tarihinden 11 yıl sonra izlemiş olmak bıraktığı değeri etkilemiyor. bir film sitesinde tam 2007 senesinde izleme listeme eklemiş olmama rağmen bu filmi benim gibi 11 sene beklemiş olanlar hepimiz adına çok üzgün olduğumu da belirtmek isterim.
44 entry daha
hesabın var mı? giriş yap