132 entry daha
  • aslında esin kaynağının pek de mutlu bir olaydan beslenmediği bir karakterdir peter pan.

    tıpkı çoğu hikaye gibi, misal andersen'in the little mermaid'i ya da ugly duckling'î gibi. gerçi andersen'den örnek vererek yazıya girişmek ne kadar doğru oldu bilemiyorum. sözün özü, çoğu hikayenin ardındaki itkinin aslında - genellikle - olumsuz bir yaşanmışlıktan kaynaklanmasıdır. şimdi yazarken aklıma geldi mesela jonathan swift'in gulliver's travels adlı eseri. günümüzde çocuk romanı olarak - maalesef ki - görülmekte olan bu roman, sevimli gulliver'in cüceler ülkesine, devler ülkesine, atlar ülkesine yaptığı ziyaretlerden ibaret olmayıp, aslında ağır mizantrop swift'in insanlığa karşı verdiği mücadelenin sembolü idi.

    her ne ise konu fazlası ile dağılmadan peter pan'in özü de şu şekilde:

    peter pan'in yazarı j.m barrie 8 yaşında iken, ağabeyi olan david 13 yaşında hayata gözlerini yumar. bu trajik olay üzerine barrie'nin annesi ağır bir çöküntüye uğrar. küçük barrie de annesinin bu durumuna bir çözüm bulmak amacı ile ağabeyi david'in anısını yaşatmak adına onun kıyafetlerini giymeye başlar. zaten ağır bir travma geçiriyor olan annesi ise zamanla barrie'nin kişiliğini bir kenara itip, hayatta olan küçük oğlunu hepten ölen oğlu david gibi görmektedir.

    hatta bir gün küçük barrie'nin odasına girdiğinde onu david sanarak "sen misin?" diye heyecanla sormuş, bunu yaparak da gerçekliği hepten yadsır hale gelmişti. barrie de bir yazısında, aslında çocukluğundaki ruh halini yansıtan şu sözleri sarf etmişti:

    "and i said in a little lonely voice, 'no, it's no' him, it's just me.'"*

    zavallı küçük barrie, annesinin nazarında ölü ağabeyinin belki de sadece bir maketi olarak görülmekteydi. yalnız bir çocuğun, ölü bir kimlik içerisinde sıkışıp kalması ise tüm insanlığın ileride bilecek olduğu bir karakteri yaratmasına vesile olmuştu. ne kadar ilginç, yalnız bir çocuğun yarattığı bir karakterin ne kadar da kalabalık bir zümre tarafından sarmalanıyor oluşu.

    sanırım peter pan karakteri ise her şeyi niteleyen bir özellikte: hiç yaşlanmayan, her daim çocuk kalan, lost boys*grubunun lideri.

    peter pan hem kendi kişilik özellikleri, hem de yazarının yani yaradanının kişilik özellikleri tarafından çok boyutlu olarak psikanalitik kuramlara ilgi duyanlar tarafından ele alınabilecek bir karakter. barrie'nin hayatının önemli bir yansıması.

    ____________

    * ve küçük, yalnız bir ses tonu içinde şöyle dedim, 'hayır, hayır o değil, sadece benim'"
58 entry daha
hesabın var mı? giriş yap