• yönetmenleriyle beraber izlediğim belgesel. izlemek isteyenler için şunları söyleyebilirim:

    --- spoiler ---

    öncelikle o kadroya aldanmayın. filmin başlangıç ve sonunda kısaca görünüp ateizm hakkındaki kendi düşüncelerini birkaç tümceyle anlatıyorlar hepsi bu.

    belgeselin tamamı dawkins ve krauss'un katıldıkları birkaç programdan kesitler sunmakla meşgul.

    şahsen sunulan ateizm fikrinin çok subjektif anlatıldığını hissediyorum. neden ateist olmalıyım cevabını tam olarak veremiyor (bunu benim beklentim olduğu için hissetmedim, aksine yönetmenin tam da bu amaç üzerine yoğunlaştığı kanaatindeyim).

    belgeselin bir bölümünde ahlak sorunsalı tartışılıyor. filmden sonra yönetmenlerle yapılan söyleşide seyircilerden biri yönetmenlere şöyle bir soru yöneltti:

    krauss dışarı çıkıp canımızın istediğini yaparak baskılardan kurtulmamızı söylerken, dawkins bir ateistin diğer insanlara ahlaki bakımdan örnek olmakla yükümlü olduğunu söyledi. peki yönetmenler bu iki birbirine tam zıt iki düşünceden sonra neden woody allen'i ekrana getirip ona ''heart wants what it wants'' dedirtti? (burada woody allen'in malum evlatlık kızı ile evlenmesi üzerinden ahlak sorunsalını dile getirdi).

    bu kanımca kışkırtıcı soruda yönetmenler hiçbir mantıklı cevap veremediler. verdikleri tek cevap şuydu: ''aslında woody allen'ı o kadar yakından tanımıyoruz.''

    bu bakımdan belgeselin beni hayal kırıklığına uğrattığını söylemeliyim.
    --- spoiler ---
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap