16 entry daha
  • senaryosu sadece 20-30 sayfaymış. ki filmi izleyince buna şaşırmak zor. zira filmde diyalog yok. bir tane monolog ve bir adet "fuck" var. onun dışında tamamıyla repliksiz bir film. hikaye yok. karakterler yok, bir karakter var. karakterle ilgili bilgi yok (kimdir, necidir, tabuta girmesine çok kalmamışken ne işi var koca okyanusta, ne işi var, kızıyla arası mı bozuk, ne iş yapar?). açıkçası cesurca bir iş. survival türüne bir şey katmadığı yazılıp çizilmiş burada. yönetmen repliksiz/diyalog-monologsuz ama "bence" sürükleyici bir film çekebilmiş (çoğunluk bu filmi değil de bol aksiyonlu, fantastik, bol diyalog-monologlu life of pi'yı sevecektir, bunu değil). daha n'olsun? özellikle amerika'da film çekmenin zorlaştığı bir dönemde böylesi cesurca bir hareket bence epey önem arz ediyor. fırtınalı sahneler (ki filmin ilk bir saatini oluşturuyor bu sahneler) bir hayli iyi çekilmiş. denizin altından çekilen sahneler de enfesti. görüntü yönetmenliği daha iyi olabilirdi. keşke daha iyi görüntü yönetmeniyle anlaşılsaydı. müzikler tıpkı film gibi, oyunculuk gibi, senaryo gibi sade ama etkileyici. robert redford senenin en iyi performanslarından birisini vermiş. çoğu kişi "ne var ki bu performansta?" diye düşünecektir. ama performansın gücü basitliğinde saklı. aynı zihniyet morgan freeman'ın performanslarına da çemkirmiştir yıllar yılı. neyse. redford bağırmadan oynuyor. oynadığını belli bile etmiyor. bu da bence oldukça etkileyici. ayrıca bu tür bir filmde bu yaşta oynaması gayet cesurca bir davranış. bildiğim kadarıyla dublör kullanmamış. zor sahnelerin altından başarıyla kalkmış aktör.

    j.c. chandor kesinlikle takip edilmesi gereken yönetmenlerden. ilk filmi margin call'da karakterlerini susturmayan chandor burada karakterini hiç konuşturmuyor. margin call'daki entrikaların bir tanesine bile bu filmde rastlamak mümkün değil. yani chandor ikinci filminde margin call'un izinden gitmeyip tam tersi istikamette ilerliyor. filmi bu senenin gravity'si ile, geçen senenin life of pi'yı ile mukayese etmek mümkün. life of pi bu denli gösterişçi, bu denli "büyük" olmasaydı keşke deniyorsa bu filme bakılabilir. life of pi filminden çok da etkilenmeyen birisi olarak her ne kadar hikaye ve karakter derinliğini her şeyin üstünde tutsam da bu filmi daha çok sevdim. etkileyici bir film.

    --- spoiler ---

    maersk alabama konteynırlarını görüp captain phillips'i hatırlamayan yok, değil mi? o gemiyi görünce "aha şimdi kaptan phillips çıkıp yardım edecek" diye düşünmedim değil.

    --- spoiler ---
80 entry daha
hesabın var mı? giriş yap