47 entry daha
  • bu oyuna bayılıyorum. kesinlikle çok iyi bir yönetim oyunu olduğu için ya da strateji oyunu olduğu için değil. -bir diktatörü anlamak- oyunu olduğu için bayılıyorum. tabi bunun yanında esprili olması müzikleri gibi şeyler de olabilir buna bir şey diyemem. malum bugün neyle yönetildiğimiz karmaşık bir konu ancak tropico bu konuda bana yol gösteriyor. oyunu oynadıkça baz seçeneklerle karşılaşıyorsunuz bu seçenekler sizin iyi ya da kötü bir diktatör olduğunuzu gösteren cinsten. haberlerde yer alan olayları bu oyunla ölçütlendirebilirsiniz ya da çevrenizde karşılaştığınız şeylerin asıl amacını bu oyunda görebilirsiniz bu da oyunun ne kadar gerçek hayattan beslendiğini ya da evrenselliğini gösteriyor.

    aklıma geldiği sırayla yazıyorum.

    bakıyorum bir gençlik merkezi var çocuklar orada faaliyet yapıyor belli kişiler çocukları motive ediyor. merkez de her dalda değil siyasetin gerektirdiği şekilde programlar düzenliyor. grade school- youth organization ileri de çocuklar diktatörö bağlı olur.

    grev var. ya para ver sustur ya şiddet uygula ya da bekle. her seçeneğin ileriye yönelik etkileri var kendine en uygununu seçiyorsun tabi tekel işçileri gezi parkı eylemleri cumhuriyet mitingleri aklıma geliyor. neden gezi parkında şiddet uygulandı cumhuriyet mitinglerine hükümet beklemeyi seçti tekel işçileri vesaire bu sorular normal bir insanın kafasını kurcalayabilir ancak tropico oynayınca size her olayın bir cevabı veriliyor.

    lisedeyken milli güvenlik derslerimiz vardı. yarbay gelir bize askerliği över video izletir askeri alana gezi düzenler. demek o zaman liselerde militarist education uygulanıyordu şimdi ise her okulda siyer kuran ve daha başka biçimlerde din kültürü dersi uygulanırken milli güvenlik dersi ve andımız kaldırılıyor. demek artık okullar militarist olmaktan çıkıp religilious education moda geçiyor.

    bir zaman ntv finans haber ağırlıklı bir haber kanalıyken -bbc mode diyelim- şimdi "presidente, all day" moduna geçmiş. diğer gazeteler vesaire.

    yine güzel şeylerden bir kaçı da güçlü diktatörlük nişanesi işler yapmak mesela uydu göndermek nükleer program çalışması yapmak amerika sıkıştırıyorsa rusyaya yanaşmak. ilişkileri geliştirmek için edictler kullanmak.

    bir olay karşısında yok öyle bir şey demek bunlar hep dış güçlerin işi demek olayın doğruluğunu yanlışlığını değil hep topu taca atmak. asıl güzel olan şey bunları yaparken sonuçların neye göre ne olacağını sana belirtmesi. kararınızı tabi ki oyunuzun artıp azalacağına göre belirleyeceksiniz. size kötü gözüken açıklamaları tercih etmek zorunda kalabilirsiniz çünkü halkınız büyük kısmının eğitim seviyesi düşüktür ve bunlar amerikanın oyunu ben yapmadım demek size olan "respect"lerini artırır. tam aksine halkınızın eğitim ve "liberty" seviyesi yüksekse bu sefer amerikan oyunu demek sökmez suçunuzu kabullenmelisiniz. her iki cevapta da güven endeksiniz iki tarafın birinden azalacak hangi açıklamayı seçeceğinize ise her olaya göre almanağınızı açıp bakarak karar vereceksiniz.
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap