aynı isimde "hamlet (dizi)" başlığı da var
213 entry daha
  • dünyanın adı en bilinen tiyatro metni.
    ışıl kasapoğlu'nun sahnelediği versiyonunda hamlet'i ve diğer oyun karakterlerini bir kişi canlandırmaktadır ancak bunun neden yapıldığını oyunun hiçbir yerinden anlamak mümkün değil.

    bir tiyatro oyunu sahnelenirken, eserin yazarını övmek yahut o eserdeki kişileri canlandıracak birinin şov yapmasına olanak tanımak bir amaca dahilse kabul edilebilir ancak kasapoğlu'nun rejisinde gerçekleştirdiği bu tutumun içerdiği hiçbir mesaj yok.

    rejisör, oyunun mesajını kendi dünya algısıyla ortaya koyar,hiçbir rejisör yoktur ki bir oyunun ortaya attığı önermeyi yani tema cümlesini tersinleyecek bir sahneleme biçimini kabul etsin.(brechtiyan olanı bunun dışında tutuyorum) o halde amaç ne olabilir tüm karakterleri tek kişiye oynatmakta? tiyatro, oyuncunun neler yapabileceğini milletin gözüne sokma yeri midir? bülent emin yarar'ın tek başına tüm karakterleri oynayabiliyor oluşunun oyunla ilgili değil, oyuncu olarak kendisinin yeteneğiyle ilgisi bulunmaktadır.

    eminim yönetmenin oyun kişisini bir istiridye kabuğu gibi, bir mücevher kutusu gibi görünen bir şeyin içine hapsedip oradan oynatmasının balya balya açıklaması vardır, orada her bir karakterin biricikliğini, hamlet'in deliliğini göstermek istiyordur ancak seyirciye hamlet'in zaten var olan versiyonlarındaki mesajın dışında ne mesaj vermiştir?

    içinde yaşadığımız çağda insanlar yönetmen ne demiş diye bakmaya gitmezler, nasıl demiş diye bakmaya giderler. açıkçası yönetmen, anlamca katlanmayan bir sunumla hamlet'in zaten metin olarak kuvvetli oluşunun ardına sığınmış ve bir mesaj verememiştir.

    birbirinden farklı hamlet çözümlemeleri var bunlardan en az bilineni hamlet üzerine soruşturma adlı kitap olabilir. ilgili kitap, dost kitabevinde kimse tarafından alınmadığı için yeri "ucuz" rafı olan bir çözümleme. bunu neden söylediğime gelince, aynı şeyin aynı çözümlemeyle sahneye konması güvenli olabilir ancak bir yönetmen bir mesaj vermek istiyorsa metnin ana anlamını bozuma uğratmadan karakter derinliklerini kullanarak katmanlar yaratabilir.

    dramaturg ne yapmış diye düşündüm oyunu izledikten sonra, tüm karakterleri aynı kişi oynayacağı için repliklerin düzenlenmesi ve bazı budamalar dışında ne yapmış olabilir?

    hiç aptal bir insan değilim ama bir oyuncunun tek kişilik şovu olmaktan öte bir yönetmen başarısı, yorumu göremedim.
    bu noktada iki şey çıkıyor ortaya; birincisi, yönetmenin oyunu neden böyle sahnelediğini anlayan bir insan varsa buyursun gelsin.
    ikincisi, zaten bilinen bir metni standartın dışında sahneleyeceğim diye anlamca bir işe yaramayan, zorlama bir görsel şovla, ancak zorlama alt metinler çıkartılarak seyredilebilecek (bu da pek mümkün değil) halde sahnelemeye devlet tiyatrolarını iten nedir?

    iş bu entry kesinlikle hamaset ve kötü niyet içermemektedir. bir izleyici olarak hamlet'e ne yapıldığını bilmek arzusu taşıdığımdan bunları yazdım.

    düzelti: ek parantez içi konuldu
417 entry daha
hesabın var mı? giriş yap