127 entry daha
  • fakültede yaşını almış bir mikrobiyoloji hocam vardı. bakterileri her anlattığında giriş cümlesi şu olurdu "birgün yeniden dünyaya gelme imkanım olursa bakteri olarak gelmek isterim, çünkü onlar bizim tahminimizden çok daha zekidirler"

    bakteriler kendilerine zarar veren moleküllere karşı direnç geliştirebilmektedirler ve bu direnci geliştiren tek 1 bakteri çevresindeki milyonlarca bakterinin bundan haberdar olmasını sağlayabilir. (bkz: plazmid)
    adeta arkadaşlarına "bakın ben ne buldum siz de öğrenin ve ölmeyin" der.

    bu yüzden yalnızca bireysel bazda ihtiyaç dışı antibiyotik kullanmamak yeterli olmaz, bunu ulusal hatta evrensel hale getirmek gerekir. çünkü bakteriler gerçekten de bizim tahmin ettiğimizden daha akıllıdır ve birbirleriyle yüksek iletişim becerisine sahiptir.

    durum böyleyken siz antibiyotiğe dirençli bir bakteriyel enfeksiyon geçirdiğinzde, o antibiyotiği daha önce hiç kullanmamış olsanız da, mevcut tedavi sizde işe yaramayacaktır. çünkü bakteriler bazı insanlardan daha akıllı canlılardır ve sizin ihtiyaç dışı kullandığınız silahlara karşı muhteşem savunma teknikleri geliştirebilirler.
189 entry daha
hesabın var mı? giriş yap