9 entry daha
  • aslında çok geç kalınmış bir karardır. tabi ki orantı yönünden de bakılırsa, büyük artılar ve bazı riskleri'de yanında getirir mesela;

    artı olarak bakacaksak, hiç bir meşruyeti olmayan imam nikahı artık resmi hale getirilecek. böylece ülkede ki kafa karışıklığı bir yandan da çakallık ortadan kalkmış olacak. zaten dünyanın çoğu yerinde bu iki olgu bitişiktir ve farklı gözle bakılmaz. insanlar giderler kilise'de rahat rahat nikahlarını kıyarlar, kimsede onlara aman laiklik elden gidiyor, sekuler devlet yıkılıyor, iltica son sürat geliyor falan demez, alışkanlık ve ya bir kültür halini almıştır bu durum. bu işin siyasi ve toplum mühendisliği konusu, diğer yönden bakılırsa, erkeklerin bu durumdaki çakallıkları ortadan kalkmış olacak. devletin aile konusunda ki haklarından faydalanmak için bir kadına resmi nikah yaptıktan sonra yanına da 3 tane kadına imam nikahı yapma dönemi bitecek. bu da işin insan hakları konusuna ve hukuksal/dini boşluk konusuna denk düşüyor. bir çakallık konusuna daha bakarsak, ben üniversiteler'de ziyadesiyle böyle şeyleri gördüm. gençler cinsel ihtiyaçlarını helal yönden karşılamak adına, resmi olmayan imam nikahlarını iki de şahit ayarlayıp, kırık dökük bir şekilde icra ediyorlar. hani burada din esaslı bir ton eksiklik de var ama imamın cebine para mı sıkıştırıyorlar, yoksa imam acıyor mudur bu insanlara nedir? bir şekilde bu nikahı kıyabiliyor. yani bu ve bu türevdeki esasları toplarsak, bu uygulama hem mantıklı, hem de yararlı bir uygulamadır ve ülke bu konuda yeni olduğu için bir kültür halini alması gerekir.

    sıkıntı noktasına gelirsek, çok uzun bir şey yazmaya gerek yok. uygulama yararlı olmasına yararlı ama sıkıntı konusu, bu uygulamanın nasıl geliştirileceği yönünde olacaktır. sonuçta iki kurumu burada ortak kılıyorsun ama ikisininde uygulama alanları farklı, bu yönden iki kuruma aynı yetkiyi verebiliyorsan, mevzuatı'da bir şekilde uyarlayacaksın ya da bir kurumun uygulaması üzerinden gideceksin. ee şimdi ne oldu? cevap basit. resmi nikah mevzuatında tek eş hakkı vardır. imam nikahı ise 4 tane kadın eşe kadar izin verebilmektedir. tabi şartları da mevcuttur ama pek sallayan olduğunu zannetmiyorum yani ilk eşin izin vermesi, bakıp bakamama ölçüsü, ailevi sıkıntılar ve boşanmalar sonucu erkeklere yüklenen ömür boyu misyon aslında 4 tane bedavaya eş konusunu sıkıntıya sokar ama dediğim gibi pek sallayan yok. yalap şalap iş götürmeye bayılıyoruz. neyse, bu iki kuruma ortak yetki verdiğin zaman soru şu olacak? imam nikahı da resmi nikah olacaksa, dört tane kadın eş neden yasal olmasın? işte burada da insan ölçütü devreye giriyor. bu aslında büyük bir risk ve bir şekilde rayına oturtulması lazım yoksa ülkede çok acayip mevzuat katli görebiliriz.

    not: allahtan çok bir şey yazmaya gerek yok dedim. peh...
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap