185 entry daha
  • bir kaç bir şey de ben diyeyim madem...

    reloaded'da mimar, neo'ya eğer kaynağa dönmezsen zion yok edilecek, eğer kaynağa geri dönersen trinity ölecek demiştir.

    revolutions'da ise neo, kaynağa geri döner ve zion yok edilmenin eşiğinden döner. ve trinity ölür.

    yani neo'nun reloaded'da yaptığı seçim hiçbir şey ifade etmemektedir. alabildiğine kahin'in manipülasyonu sonucu gelişen bir durumdur.

    evvelki matrix sürümlerinde seçilmiş kişi, tıpkı neo'nun yaptığı gibi bir seçimle aşkı uğruna zion'un yok edilmesine göz yummuştur. neo'nun varlığını sürdüğü son matrix sürümünde ise sistem içinde virüs gibi yayılan sürgün smith programı yüzünden makineler neo ile anlaşarak insanlarla olan savaşı durdururlar .

    burada belkide temel sorun, neo'nun ilk seferinde mimar ile görüştükten sonra kaynağa dönmesi halinde ne olacağıdır. mimarın anlatımına göre zionla olan savaşın sonu ancak bu yol ile gelecektir. lakin neo'nun kapının ardında ne yapacağı, ne ile karşılacağı tam bir meçhul.

    şimdi biraz da neo'nun zorunlu varlığına değinelim. neo, matrix sisteminin zorunlu bir hatası. daha doğrusu ilk versiyon seçilmiş kişi lucid dreaming''den mustarip biri. matrix'in rüya olduğunun farkına varıyor ve rüyayı isteğine göre yönlendiriyor.

    ilk matrix versiyonunda ajanlar olmadığını varsayabiliriz. muhtemelen bu ilk uyanan sistem içinde bir çok kişiyi uyandırarak sistemin çökmesine neden oldu. lübülüblüp... yani matrix bir rüya alemi olduğu sürece bu rüyadan uyanan birileri olacak. rüyanın, dolayısıyla kendinin farkına varacak ve matrix'i kendi gücü dahilinde bükecek.

    bunu, filmin sonunda kahin'in mimar'a sorduğu "uyanmak isteyenlere ne olacak?" sorusundan anlayabiliyoruz. anlaşıldığı üzere uyanış mecburi bir durum, matrix'in var oluşunun bir sonucu. ölümün, doğumun sonucu olması gibi. ayrıca mimarın çözmeye çalıştığı problem!

    işte bu uyanışı kontrol altına alma mücadelesini anlatır matrix üçlemesi genel olarak.

    geçen altı versiyonda uyanış hep gerçekleşmiş. anlaşıldığı üzere bu uyanışı kontrol altına almak namına mimar kahin isimli programı sistem içine yerleştirmiş. kahin'in temel hedefi uyananları seçilmiş kişi isimli birine yönlendirmek.

    burada hemen bahsedelim kahin aslında kahin değil. yani geleceği bilmiyor. aksine sadece geçmişi biliyor.
    bu nedenle kendi seçimlerinin ötesini göremiyor çünkü o seçimler ilk kez yapılıyor.

    tabii hemen belirtelim kahin muhtemelen neo'ya seçilmiş kişi yamasını da yükleyen kişi. ilk filimde neo'nun yediği kurabiye ile seçilmiş kişi güncellemesi yükleniyor neo'ya ikinci filmde ise verdiği şeker ile yeni sürüme güncelliyor.

    kısaca demek istediğim.. matrix bir rüya, rüyayı görmek için insanların uyuyor olması gerek ve fakat milyonlarca milyarlarca uyuyan insandan kimileri uyanıyor ya da rüya gördüklerini fark ediyor. uyanış domino etkisiyle geniş kitlelere ulaşınca sistem çökme noktasına geliyor ve makinelerin faal olması için gerekli enerjinin bitimine kadar iş ileriye gidebiliyor. bu durumun engellenmesi için ise uyanların etrafında toplanacağı ve umut olarak göreceği bir kurtarıcı figürü yaratılıyor sistem tarafından.

    kahinin ve mimarın amacı kontrolsüz bir şekilde uyanarak sisteme zarar verenleri, neo'nun etrafında kontrollü bir şekilde toplayıp sisteme zarar veremeyecekleri bir seviyedeyken imha etmek. bu bağlamda değerlendirildiğinde neo da trinity de morpheus da aslında matrix'in devamı için gereken yan programcıklar... zaten neo'nun tren garındaki sahneleri de bir program olduğunun göstergesi!
70 entry daha
hesabın var mı? giriş yap