• ortaokullardaki bilisim teknolojileri dersinin yeni adi.

    ders icerigi de adi gibi degismis tabii.

    yaratici-elestirel-analatik-uc boyutlu dusunebilme, neden sonuç iliskilerini kurabilme, ozguven gelistime, girisimcilik gibi kazanimlarla kucuk yasta verilen sahte kod yazma, algoritma olusturma, nesneye yonelik programlama egitimi ile teknolojiyi tuketen degil ureten bir bir genclik olusturmak planlanmistir.

    takdir edersiniz ki hem turkiye'nin hem de ogrencinin gelisimi icin mukemmel bir uygulama olurdu. oldurdu diyorum cunku gerekli alt yapi saglamadan bu planin uygulamaya konulmasi hem ogrenciyi hem de ogretmeni magdur etti. etkilesimli tahta, tablet bir kenara dursun bir projektör, bir bilgisayar olmayan okullarda bu planin gerceklestilmesi imkansiz. ayrica dersin kilavuz kitabinin, ogrenci kitabinin olamamasinin da kucuk bi etkisi olabilir.

    eger meb attigi bu guzel adimi tamamlar altyap calismalarini surduruse getirirse 13 yasinda 3 tas programini yazip, 15 inde basic in farki versiyonunu yazan bill gates gibi ogrencilerimiz olabilir. *

    bu ders icin hem ogrenciye hem de ogretmene yardimci olabilecek bazi yazilimlar ise soyle:

    ~ scratch:
    mit tarafindan gelistirilen uygulama hayal et, kodla, paylas sloganiyla duyuruldu. tamamen gorsellik on planda ve 8 yas ve uzeri cocuklara hitap ediyor. sadece cocuklar degil herkes bu uygulama yardimiyla oyunlar, animasyonlar hazirlayabilir. yayinlandigi 2007 yilindan bu yana 1 milyondan fazla proje paylasilan genis bir paylasim agi mevcut. uygulama turkce olarak kullanilabiliyor ve internette onlarca turkce dokuman bulmak mumkun. milli egitim bakanligi'nin bir projesi olan eba(egitim bilisim agi) da gorsel bir egitim var ve scratch 'in kendi web sitesinde de uygulamali bir egitim mevcut.
    http://scratch.mit.edu/

    ~ microsoft small basic:
    microsoft’un open source olarak devlabs bunyesinde gelistirdigi programlama dili . programlamaya yeni giris yapacak kisiler kolayca program gelistirebilir. bir takim algoritmik mantiklara burada ihtiyac duyacagindan algoritma bilgilerinide gelistirebilirler.
    http://smallbasic.com/

    ~ code.org:
    cocuklar, ogrenciler ve ogretmenler icin gelistirilmis sayisiz programlama egitimi uygulamasina, kolayca erisebilecek bir site.
    http://code.org/

    ~ light bot:
    programlamayi ogreten bir oyun. bu oyunun amaci minik robotu programlayarak istenilen yere tasimak. web, ios ve android icin gelistirilmis farkli versiyonlari var.
    http://light-bot.com/

    ~ tynker:
    gorsel programlama dilini kullanan tynker, en basit yontemlerle cocuklara ve ebeveynlere bilgisayar programlama mantigini ogretiyor. deneme yapmak icin derslerin ucretsiz versiyonlari var. sitede ogretmenlerin kendi derslerini olusturabilecegi bir bolum de mevcut.
    http://www.tynker.com/

    ~ kodable: cocuklar icin gelistirilmis bir ipad uygulamasi. oldukca basit bir arayuzune sahip olan uygulamada ucretsiz 30 seviye programlama dersi var. daha fazla icerik isteyenler uygulama icinden satin alma yapabiliyor.
    http://itunes.apple.com/…p/kodable/id577673067?mt=8

    ~ codeacademy:
    java script, html/css, php, python, ruby gibi farkli progmlama dillerini basit bir sekilde ogreten bir platform.
    http://www.codecademy.com/

    ~ make games with us:
    iphone icin oyun gelistirmeyi ogrenmek isteyenlere yonelik hazirlanmis bir platform. dersleri takip ederek angry birds benzeri bir oyun gelistirebiliyorsunuz.
    http://www.makegameswith.us/

    ~ alice: ogrencilere nesne yonelimli ve olay yonlendirmeli programlama ogretmek amaciyla tasarlanmis ucretsiz ve acik kaynakli 3d programlama ortamidir. alice ogrencilere, surukle-birak, nesneye hareket kazandirma ve olusturma gibi araclar saglar. alice’in bir cesidi olan storytelling alice; caitlin kelleher’in carnegie mellon universitesi bilgisayar bilimleri’ndeki doktora calismasi olarak gelistirildi.
    http://www.alice.org/index.php

    ~ kodu game lab:
    microsoft tarafindan oyun yazmak icin gelistirilmis. daha cok 13 yas uzeri cocuklara hitap eden bir arayuzu var. turkce destegi olmadigi icin ingilizce bilenler icin daha kullanisli. scratch e gore daha az populer ve daha az kullanisli fakat daha karmasik oyunlar gelistirmek mumkun. internette cok fazla turkce dokuman bulmak mumkun degil. http://www.kodugamelab.com/

    ~ appinventor:
    mit tarafindan android uygulama yazmak icin gelistirilen bu uygulama. sadece cocuklarin degil herkesin kolay bir sekilde android uygulama gelistirebilecegi bir uygulama. scratch gibi appinventor 'de uygulama gelistirmek icin bloklari kullaniyor. turkce destegi olmamasi dezavantajlari arasinda. fakat temel seviyede ingilizce bilen birisi icin appinventor kullanmayi ogrenmek cok zor olmayacaktir. ayrica youtube'da turkce olarak hazirlanmis egitim videolarida bunu kolaylastiracaktir.
    https://beta.appinventor.mit.edu/
hesabın var mı? giriş yap