234 entry daha
  • hakkında hiç bir şey bilmeyen insanların "gençler neden bonzai kullanıyor" temalı makale yazdığı uyuşturucu.

    neymiş efendim? gençler ortamlarda artislik olsun diye uyuşturucu kullanıyormuş. he amınakoyim. senin beğenmediğin her şeyi insanlar "hava atmak" için yapıyor.

    bonzai esrar gibi içilen, esrarın etkilerini taklit eden sentetik bir uyuşturucudur. hani uzmanlar derler ya hep "esrar, daha tehlikeli uyuşturucular için bir köprüdür" diye. tam olarak öyle. adam ot içiyor. öyle ya da böyle, içiyor. kafası güzel oluyor. içince algılarının açıldığını sanıyor, daha çok odaklandığını, yaratıcı olduğunu düşünüyor. veya sıkıntılarından dertlerinden ayrılıp kafa dinlemek için içiyor. "cool olmak" uyuşturucuya başlamak için bir sebep değildir. arkadaşlarıyla içen zaten "bir gün denerim" diye düşünüyordur. ailesi veya çevresi tarafından korkutulan veya kendi iradesiyle içmemeyi tercih eden insanlar "cool olayım" diye uyuşturucu kullanmazlar.

    bir tanıdığım cuma akşamı işten çıkıp, arkadaşıyla buluşup eve gidiyor. amaçları eve giderken ot almak, gece ot içip sıkıcı filmler izleyerek eğlenmek. lakin ot aldıkları adama gittiklerinde adam elinde ot olmadığını isterlerse bonzai verebileceğini söylüyor. önce istemiyorlar. ot içen diğer arkadaşlarını arayıp tedarik edebilecekleri başka insanlar arıyorlar fakat bulamıyorlar. son çare olarak bonzai alıyorlar.

    gençlerin neden bonzai kullandığını anlamak istiyorsanız bu "son çare" yi anlamanız gerekiyor. esrar alışkanlığı olan bir insan, haftasonu tatilinde arkadaşıyla ot içip eğlenmeyi planlıyorsa ve ot bulamazsa planın sonraki aşamalarına geçemez. yani "tamam ot içmeden sıkıcı filmler izleyip, eğlenelim" düşüncesine katılamaz. kaldı ki önündeki seçenek, esrara çok benzeyen bir madde. ot içen bir insan için bir kere bonzai denemek ciddi bir sorun değildir. eğlenceli görünebilir.

    içtikten sonra yaşadığı malum kafa çok pişman etmiş bir tanıdığımı. "bir insan neden ikinci defa bonzai içer ki?" diye düşünüyordu...

    sebebi ilk içişiyle aynı: bir süre sonra yeniden ot bulamaz. yaşadığı kötü kafayı düşünürken ilk esrar içtiğinde hissettiklerini hatırlar. ve ikinci içişinde o kadar da kötü olmayacağına kanaat getirebilir. dışardan çok malca görünebilir fakat ot arayan iki arkadaş bu sonuca çok rahat ulaşabilir. sonraki içişlerinde kendini kötü hissetmezlerse diğer arkadaşlarını da ikna edebilirler.

    sonuç olarak bonzai ve "esrar gibi kullanılan" diğer uyuşturucların kullanımının kısa sürede bu kadar yaygınlaşmasının sebebi, kullanıcının esrar bulamamasıdır.

    esrar satışı bu ülkede "yasak" olduğu için denetlenmemektedir. esrar üreticileri ve satıcıları için bonzai; taşınması çok daha kolay olan, kârı çok daha yüksek bir üründür. "ot yok, bonzai vereyim?" stratejisini akıl edebilmek için pazarlama okumanıza gerek yok.

    aklı başında bir yönetim, esrarı yasallaştırarak denetime tabi tutmalıdır. yaş sınırı, satış yerleri, sağlık raporu, psikiyatrist onayı gibi pek çok fikir geliştirilerek esrar satışının suistimal edilmeden, denetime tabi tutulması ve uyuşturucu piyasasının kürdo brokerların elinden alınması gerekiyor.
418 entry daha
hesabın var mı? giriş yap