50 entry daha
  • gerçekten enfes bir konusu var. daha önce işlenmemiş bir şey de değil konusu, ama sonuçta güzel ve etkileyici bir filme yol açabilecek bir konusu var filmin. elemanımız "tanrı mı yaratacaksın münafık?" diyen dinci tayfaca öldürülür ama bilinci ağa (web) aktarılır. internet de çevrimiçi olunca artık dünyanın her yerindedir. tıpkı tanrı/allah gibi. güzel bir konu. ama senaristin beceriksizliğinden bütün güzel fırsatlar, heyecan verici anlar kaçıvermiş. ortaya klişe mi klişe, soruları cevaplandırılamamış, neredeyse her şeyi havada kalmış, oyuncuların döküldüğü, karakterlerin oluşamadığı, hiçbir şeyin derinleştirilemediği, romantizminin kof olduğu, senenin en kötü filmi çıkmış. bu güzelim öykü keşke usta bir senariste teslim edilse ve o senarist bu dandik senaryonun üstünden geçip boşlukları doldurup hataları düzeltseydi. o zaman belki iyi bir film ortaya çıkardı.

    spoiler

    1) kate mara'nın güzelim "fake" sarı saçlarıyla başını çektiği terörist grup öyle kötü yazılmış ki bunlar, will'in mekanına saldırdıklarında ya da will'i kurşunladıklarında ya da will'in arkadaşını tehdit ettiklerinde ya da finaldeki sahnede vs vs bende hiçbir duygu uyandırmadılar. gerilmedim, heyecanlanmadım. çünkü filmin kötü tarafındaki bu elemanlar çok kötü bir şekilde yazılmışlar. onlar hakkındaki sorulara genel geçer, yüzeysel cevaplar verilip geçilmiş.

    2) will'in zihninin web'e aktarımı da bir hayli yüzeyseldi. hatta senarist o kadar tembel ki will'in web'e geçtikten sonra ortaya çıkan sorunları onarmasını will'e bırakmış. boş ver ya, bir de bununla uğraşmayalım, will zekidir, üstesinden gelir sorunların. bu tembellik filmin her yanına hakim. harbiden, will'in bilinci nasıl aktarılabildi? bir kaç kablo çektiler, will'in beynine kabloları yerleştirdiler, oldu bitti.

    3) cillian murphy, morgan freeman, paul bettany, kate mara kariyerlerinin en yüzeysel rollerinde karşımızdalar. murphy'nin replikleri 3-4'ü geçmiyor. freeman öyle bakıyor film boyunca. mara'dan terörist çıkmıyor dediğim gibi. depp eh işte. hall fena değil. ama will ile evelyn'de de fırsat tepilmiş. will doğru dürüst derinleştirilememiş. evelyn'in makineye aşkı da doğru dürüst işlenememiş. bunu iyi yapabilen her'ü izleyiniz. spike jonze, bir adamın bir makineye aşık oluşunu ve bundan doğan sorunları başarıyla anlatmıştı. burada yapılamamış.

    4) tabii her hollywood filmine yer verilen aksiyon da bu kez son 20 dk'ye sığdırıldığından tat vermiyor. ama burada da güzel bir sekans olduğunu belirtmeliyim. fbi'ın will'in adamlarına ateş ettikleri ama mekandan ötürü öldüremedikleri o sekans... başka bir yönetmen ve senaristin elinde heyecanlı ve eğlenceli hale gelebilirdi. burada film gibi kağıt üstünde güzel, filme taşındığındaysa berbat... ne heyecanlandım, ne de gerildim. sadece sıkıldım.

    5) boşluklar, saçmalıklar gırla... her yerde olan will'in fbi'ı engelleyememesi, kıçıkırık bir virüse yenik düşmesi vs onca saçmalıktan bir tanesi. boşluklara da yukarıda değindim aslında.

    spoiler
216 entry daha
hesabın var mı? giriş yap