3 entry daha
  • ingilizce'de cosmic microwave background (cmb) olarak adlandırılır. 1964'te; new jersey'de bell laboratuvarları'nda iki bilim-insanı (arno penzias ve robert wilson) kazara bir mikrodalga cızırtısı tespit etmişler ve cızırtıya antenlerdeki güvercin dışkılarının neden olduğunu düşünmüşler başta. daha sonra bu cızırtının büyük patlama'nın yankısı olduğu anlaşılmıştır. iki bilim-insanı 1978'de bu büyük keşiflerinden dolayı nobel fizik ödülü'nü de almışlardır. büyük bir keşif, zira, büyük patlamanın olduğuna dair en önemli kanıtlardan biridir bu. keşiften önce cmb'nin olması gerektiğini hatta gözlemlenebileceğini ileri süren birçok teorik ve deneysel çalışma vardır ve keşif bu çalışmaları doğru çıkarmıştır aynı zamanda.

    yeterince hassas bir radyo teleskobuyla arkaplan (yıldızlar ve galaksiler arası boşluk) incelendiğinde her yönde neredeyse aynı soluklukta bir parıltı görülür ve bu parıltı hiçbir yıldız, galaksi ya da bir başka nesne ile ilişkili değildir. parıltı, radyo spektrumunun mikrodalga bölgesinde en güçlü halde gözlenir ve bu gözlenen, evrendeki en yaşlı ışıktır.

    televizyonunuzu açarken gördüğünüz siyah beyaz parazitli görüntünün yaklaşık yüzde onuna evrenin doğuşundan geriye kalan fotonlar neden olmaktadır. büyük patlama'nın gerçekliğinin bundan daha büyük bir kanıtı olabilir mi? tv'de seyrediyorsunuz.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap