45 entry daha
  • ringde ölüm olmadığı için boksa göre daha güvenli olduğunu savunmak akıl işi değildir.

    diz, dirsek, tekme ve yerdeki adamın yüzüne yumruk/dirsek atmak bu organizasyonda serbesttir. dolayısıyla ense ve boyun gibi kritik bölgeler riske son derecede açıktır. örneğin yerdeki adam yüzüne bir yumruk yediğinde aynı zamanda oradaki gücün etkisiyle ensesine de darbe alır vs.

    şu ana kadar bir ölümün yaşanmamış olmasının sebepleri hemen hemen aşağıdaki nedenlerle açıklanabilir.

    - boksa göre henüz çok daha genç bir organizasyondur.
    - sporcuların kapasiteleri profesyonel boksörlere göre oldukça kısıtlıdır.

    bunların dışında genel anlamda ufc için düşüncem klasik amerikan görgüsüzlüğünün bir aynası olduğu yönünde. herşeyin bokunu çıkarıp sonra bunu pazarlamaya meraklı paralı redneckler, monster truck, çocuk güzellik yarışmaları, ya da kioluk bifteklerden sonra dövüş sporlarını da kendilerine uyarlamışlar ve böyle bir garabet ortaya çıkmış.

    spor dallarının çoğunda kuralların genişletilmesi, kalite üzerinde olumsuz bir rol oynar. örneğin futbolda topun her oyuncu tarafından en azından bir kaç metre için elle taşınması serbest olsaydı bugün messi veya ronaldo'dan çok daha az bahsediyor olurduk. basketbol potasının yüksekliğini 2 metreye sabitleyip çember çapını 1 metreye çıkarsak lebron ya da jordan gibi adamlar bu kadar büyük efsaneler olmayacaklardı. vs vs vs.

    mma konseptinin boksla bu kadar yoğun karşılaştırılıyor olmasını bu nedenle pek uygun bulmuyorum. daha dar bir kural kümesinde, var olan yeteneklerini maksimize ederek farklılaşabilen sporcuların aksiyonlarıyla, her anlamda daha vasat adamların birbirlerine kafa göz dalmasını aynı kefede değerlendirmek bence çok ciddi bir haksızlık...

    nihayetinde konu dövüş sporları olduğunda üst seviye boks, her zaman öndedir ve muhtemelen bundan sonra da öyle kalmaya da devam edecektir.
73 entry daha
hesabın var mı? giriş yap