100 entry daha
  • --- spoiler ---

    kitapları okumadım; filmi de büyük beklentilerle izlemedim. dolayısıyla filmin geneliyle ilgili hayal kırıklığına uğramadım, aksine film son 3-4 dakikası haricinde gayet gerilimli, aksiyonlu ve oldukça başarılıydı. bu tür filmlerde (kitaplarda ya da) manasız romantizm olabiliyor, belki bu serinin de ilerleyen aşamalarında olacaktır ancak bu film için böyle bir şey saçma ve zorlama olurdu. ucundan kıyısından bile eklememiş olmaları güzel.

    ancak sonu tam bir facia. sürpriz son (twist) güzel bir şey; filmin sonuna kadar kabullenilen, adapte olunan, çözüldüğü sanılan bir şeyin ikna edici bir şekilde düşünülenin tam tersi çıkması insanların filmden aldığı keyfi birkaç kademe artıran bir şey. ancak maze runner için bence bu sürpriz son 80'lerin filmlerindeki "devam filmi çekilecek\çekilebilir" tarzı bir çakallık gibi durmuş. hani şu yaratık ya da katil öldürülür, her şey tatlıya bağlanır, derken kamera ıssız bir lokasyona odaklanır; topraktan bir el fırlar falan...

    sonla ilgili öncelikle gally'nin (will poulter) daha önce hiç girmediği labirenti nasıl geçtiği ve normalde açık olmayan bölmeye erişmesini sağlayacak anahtara nasıl ulaştığı falan tam bir muamma. hani burası sırf chuck (blake cooper) ölsün de son bir dram daha yaşansın diye baya bir uğraşılarak ve bence kurguyu yıpratma pahasına konmuş bir bölüm gibi duruyor.

    ava paige'in (patricia clarkson) söylediklerinden ise hiçbir şey anlamıyoruz. bir şeyler anlatıyor ama söyledikleri pek bir anlam ifade etmiyor. "virüse dayanıklı bir jenerasyon" diyor ama arkadaşların hiçbiri virüse dayanıklı olmadığını gördük (eğer elemanlara enjekte edilen virüs ile dünyaya musallat olan virüs aynıysa ve tabi gerçekten böyle bir virüs varsa). "tedavi umudumuz var, siz çok değerlisiniz" diyor ama kızın cebinde gelen ilaçların zaten virüsün etkilerini tamamen iyileştirdiğini yani bir aşı bulunduğunu gördük. gerçi bunları yazıyorum ama sonrasında ava teyzenin her şeyi tezgahladığını da gördük. işte filmin seyirciye ihanet ettiği yer de burası. nihayetinde yaklaşık 100 dakikalık bir filmin sonunda hiçbir şey bilmiyoruz; film bize bir şeyler anlatıyor, hemen ardından az önce anlattıklarının yalan olduğunu söylüyor ama sonra "arkası yarın" deyip perdeyi kapatıyor. e haliyle bu baya sinir bozucu...

    kitapları bilmiyorum ama serinin sonunda bu arkadaşlar truman show'un abartılı versiyonu gibi bir reality yarışma programının talihsiz oyuncuları (aaa açlık oyunları lan bu) da çıkabilirler, her şeyi zihinlerinde yaşayan talihsiz denekler de. (bu da bir filmdi ama hatırlayamadım)

    --- spoiler ---
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap