66 entry daha
  • bu adama en iyi şamarı john wallis vermiştir.

    bu da sadece küfretmekle yetinmiş ve john wallis yeni matematik yöntemleriyle bu adamın yanlışlıklarını ortaya koyarken de küsküyü sırtından eksik etmemiştir.

    hobbes'a monarşiyi savunmasından dolayı çok yüklenmek bence haksızlık olur.

    çünkü demokrasi o zamanlar hiç de iyi bir örnek değildi ve insanların hep kanına ve canına mal oluyordu.

    hobbes'a yüklenilecek en güzel yer matematik ve dolayısıyla geometridir.

    çağdaşlarıyla birlikte calculus'un yazımına katkıları olan (çağdaşlar: leibniz, newton, euler, fermat) ve onlarla çalışan john wallis gibi bir adamı sırf yermek için yeni yöntemleri kullanmasına bok atması hobbes'u bitiren bir anektoddur kanımca.

    o kadar çok gömülmüştür ki geometriye; "sonsuzluk, değişkenlik" gibi yeni teoremleri es geçmiştir ve bunları zırvalık olarak nitelendirmiştir. tam anlamıyla monarşi muhafazakarı olduğu kadar, bilim muhafazakarıdır kendisi.

    hobbes'a felsefi açıdan yüklenmek ve dönemin monarşi yalakası olarak nitelendirmek de cahillikten başka bir şey değildir. çünkü ne monarşiye ne de vatikan'a yaranamamıştır. ayrıca kendisi yine de büyük bir geometri üstadı olduğundan dolayı royal society'i haketmesine rağmen john wallis tarafından kuyusu kazılmış ve alınmamıştır. nice niteliksiz adam alınırken kendisinin alınmaması da ayrı bir haksızlıktır.

    son olarak vatikan tarafından aforoz edilmiş bu abimiz, monarşi tarafından pek sevilmemiştir. kendi söylediklerine inanan ve kendisine göre doğrucu olan bir adamdı. hayatının son dönemindeki john wallis saçmalığı olmasa gayet iyi bir şekilde anılıyor olabilirdi.

    ayrıca hobbes ne kadar muhafazakar bir bilimci olsa da john wallis gibi "deney saçmalıktır" deyip, ardından galileo'ya da giydirmeyecek kadar da akli melakelerini yitirmemiştir.

    sözün özü, tuhaf adamlar 17. ve 18. yüzyıl bilim adamları. saygı duyulacak çok yönleri varken, yerilecek de bir o kadar fazla özellikleri ve düşünceleri var. fakat bu adamlar rönesansı, aydınlanmayı ve ne olursa olsun vatikan'ın iğrençliğine karşı başkaldırmayı bize öğretti.

    saygıyla anmak lazım gelir.
125 entry daha
hesabın var mı? giriş yap