19 entry daha
  • her yerde olması gereken şey. ve eninde sonunda olacağı bu.

    örneğin bütün ticari araçlarda, toplu taşıma araçlarında kamera bulundurmak zorunlu olmalı. kamerası olmayan minibüs de taksi de olmamalı. hem sürücü hem yolcu güvenliği açısından bu gerekli. x dolmuşuna binen bir insandan haber alınamadı mı? ver bakalım kamera kayıtlarını, nerede inmiş bu insan. "kameram bozuk" o senin sorunun, senin sorumluluğun. 1 numaralı şüpheli sensin.

    insanlar kampüste ölen bir genci melek ya da şeytan yapma yarışındalar. bir çocuk öldürülmüş. biri diyor ki, öncesinde bu çocuk 200 kişi toplayıp başka insanlara saldırmış, ölmeyi haketmiş. diğeri diyor çocukcağız tek başına sınava gidiyormuş, ona hainler pusu kurmuşlar. söyleyecek o kadar şey varken, biz o gün orada ne olup ne olmadığı üzerine tartışıyoruz. birbirimizi suçluyoruz.

    nerede görüntüler? olayın görüntüleri olsa, en azından ne olduğunu bilir, aynı şeyin tekrarlanmaması için ne yapabileceğimiz üzerine konuşuyor olurduk.

    her yeri neden kameralarla donatmıyoruz? kamera'dan daha caydırıcı ne var? bize ne olup bittiğini kamera'dan daha iyi ne anlatabilir?

    "ama her yere kamera koymanın maliyeti", peki ya kamerayı bozarlarsa", "hard diski alıp götürürlerse"...

    teknoloji hızla gelişiyor. bütün bu sorunlara çözüm bulabileceğimizi düşünüyorum.

    en basitinden, internet her yere yayıldığında, araçların içine kadar girdiğinde, kamera kayıtları pekala direkt cloud'a kaydedilebilir kamera bozulsa bile kayıtlara ulaşabiliriz. hatta güvenlik açısından birden fazla cloud server'a kaydedilmesinde fayda var. ayrıca dışardaki kameralar yüksek yerlere yerleştirilebilir, ya da zarar görmemeleri için özel darbe geçirmez kutuların içine konulabilir.

    insanların, kendilerini 7/24 izlediğine inandıkları bir tanrıyı hiç takmadıkları ortada. adı üzerinde, inanç; "o an" geldiğinde kayboluyor, unutuluveriyor.

    fakat, inanmak ve bilmek farklı şeyler. insan gerçekten izlendiğini bildiği zaman bir suç işlemeden önce çok daha fazla düşünecektir.

    polislerin kasklarında da kamera olduğunu düşünün, bu kadar rahat terör estirebilirler mi sokaklarda? her kaskta göstermelik bir lens bulunmalı en azından. ve her yüz kasktan birinde o lensin arkasında gerçek bir mini kamera olmalı, ama hangilerinde olduğunu polisler bile bilmemeli.

    herkeste bir adet google glass veya muadili bir aletin olduğu gün eminim suçlarda gözle görülür bir azalma olacaktır. ve suçluları bulmak kolaylaşacaktır.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap