21 entry daha
  • başkalarının emekleri üzerinden parazit gibi geçinebilme becerisidir. beciridir, zira herkes haram lokma yutamaz. bırakın yutmayı, böyle bir şeyi düşünmek bile namuslu birine ağır gelir.

    yaklaşık 7 8 ay önce yüksek lisansa başlamadan iş bakıyordum. derslerimle birlikte yürütebileceğim, beraberinde para kazanıp aileme de çok yük olmayacağım bir iş. bir kariyer sitesi aracılığıyla lingoturk adlı firmanın iş ilanına ulaştım. deneme çevirilerini yaptıktıktan sonra işe alındım. işe alınma sürecinde istediğim, piyasada çok az bulunan 50 yaşında bir sözlük aldım. ilk çevirim geldi. sözlüğü karıştırmak, tutkunu olduğum bir dile dair yeni kelimeler öğrenmek beni gerçekten de mutlu ediyordu. ilk işimin tutarı 3 lira civarında bir şeydi. daha önce hiç para kazanmadığım için bu para beni epey mutlu etti.

    kazandığım ilk parayla akbilini ben basacağım anne!

    şirketin ödeme politikaları gereği ayın sonunda yaptığım çevirinin ücreti (3 lira), ertesi ayın sonunda yatmalıydı. yani ödemeler bir sonraki ayın sonunda yapılıyordu. bakkalın bana yanlışlıkla verdiği 25 kuruşu babama gururla gösterip "bakkalı kazıkladım!" deyip, buna cevaben babamdan bir totat yediğimden olsa gerek, o 3 liranın ertesi ay yatacağına epey inanmıştım. ilk iş deneyimimi dolandırıcı bir firmayla yaptığımı nereden bilebilirdim?! çeviriler yaptıkça lingoturk'ün bana ödemesi gereken para gitgide büyüdü. birkaç kez mail attım kendilerine. tahsilat sıkıntısı çektiklerini, bu sebepten dolayı bir gecikme yaşadıklarını söylediler. bir esnaf çocuğu olduğum için halden anlarım, inandım. aylar geçiyor, şirketin bana olan borcu artıyor ama bahane değişmiyordu. bir yerden sonra lingoturk'ün bana birbiriyle çelişen bilgiler verdiğini fark edince durumu anladım.

    karşılıklı güvenin sağlanması için size söz veriyorum, bu hafta ödeme yapacağım.
    -ödeme yapılmadı

    bu ay listeler hazırladık. siz 4. listedesiniz.
    -5 aydır bekliyorum, 4. listede olduğuma göre benden daha beter durumda insanlar var.

    2. listedesiniz
    -herhalde 2 haftaya ödeme yapılır bana.

    4. listedesiniz
    -.....

    haksızlığa tahammülü olmayan biri olarak, karakterimin sınırlarını biraz zorlayan telefon konuşmaları yaptım. bu ne iğrenç bir pişkinliktir ki karşımdaki insanlar yalan söylemeye devam ediyordu, hala.

    tanımadığım bir numara beni aradı geçen günlerde. kendisi de benim gibi çeviri yapıyormuş. onun alacağı benimkinden de fazlaymış ve bu durumda çok insan varmış. facebook üzerinde bir grup açmışlar. gruba dahil olunca yalnız olmadığımı anladım. buna hem içerlendim, hem de sevindim. zannettim ki bu gruplaşma şirketi biraz da olsa kendine getirir, bir çözüm önerisi sunulur. yanılmışım.

    günlerdir şirketin genel müdürü ömer serkan artun, aylardır dinlemekte olduğumuz yalanları en başından bize anlatmaya çalışıyor. acayip bir psikolojiyle bazı çevirmenlere saldırıyor. hala şirketinin reklamını yapmaya çalışıyor. yapılan emek hırsızlığına kılıf bularak bizleri hala salak yerine koyuyor. onun yerinde olsam yüzüm kızarırdı. yazık.

    derdim bir şirketi, şirket yöneiticisini linç etmek değil. lingoturk gibi sayısız şirket tarafından dolandırılan, hakkı gasp edilen çalışan, en temel değerlerin eksik olan yüzlerce şirket var. buna karşı sessiz kalmak istemiyorum. bu tip şirketlerin insanların heveslerini kırmalarını istemiyorum, başkalarının emekleri üzerinden geçindiği halde yüzleri kızarmamasını hazmedemiyorum. onun için de sesimizi duyurmak için buraya yazıyorum. bizler sadece küçük bir grubuz ve bize yapılan haksızlığa itiraz ediyoruz. herkesin kendinde haksızlığa başkaldırma gücü görmesini diliyorum.

    dileyen facebook gurubuna aşağıdaki linkten ulaşabilir:
    https://www.facebook.com/groups/427642967411942/
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap