3 entry daha
  • kesinlikle aldatmacadır. bir kere tamamen doğal olabilmesi için o ineğin tamamen doğal ortamda otluyor olması gerekir. hiç bir süt üreticisi bunu yapamaz. sadece köyde bir kaç ineği olan adam yapabilir o da günde 20-30 litreden fazla süt veremez. çiftlik sahipleri de mecburen süt yemi destekli silaj vermez zorundalardır. silaj az yer kaplayan ve uzun süre bozulmadan durabilen besin olduğu için en çok tercih edilendir. ama sonuçta silaj da malum gdo'lu mısır. artık tohumlardan yeni mahsul elde edilemiyor.

    demek ki daha inekten çıkan süt doğal değil. buraya kadar hadi kabullendik diyelim. elimizdeki süt en iyisi. ama bu süt inekten nasıl alınıyor? süt sağım makineleriyle. evinizde belki denk gelmişsinizdir, bir süt kutusunda çok az süt kalsın. dışarıda unutmuş olun. 2 gün sonra kazara onu koklarsanız o koku sizi kusturur. garanti. hatta üstünkörü yıkanmış bir kap olsa bile aynısı olabilir. sonuçta yağlıdır süt. süt makineleri ne kadar temizleniyor sorusu geliyor burada aklımıza. bilmeyenler için süt makinesi şimdi o boruların içi nasıl temizleniyor? normalde her kullanımdan sonra özel uzun bir fırçası ile temizlenip bol su ile durulanması gerekiyor. nasıl temizlendiğini gördüğüm ve yapmayı denediğimden biliyorum. tek bir makinenin temizliği eli yatkın biri yaparken en az 20 dakika sürüyor. 100 inekli bir çiftik için 8-10 makine gereklidir. diyelim çiftliğin sahibi bonkör çıktı 10 makine aldı. sabah ve akşam süt alınıyor ineklerden. günde 400 dakikaya ihtiyaç var bu temizlikler için. asgari ücrete çalıştırdığın hiç kimse o kadar işin içinde oturup sıcak suyunu hazırlayıp fırçalı telle o boruları temizlemez. ne yapar? bazen deterjanlı suyu bir kaç defa makineyi çalıştırıp çeker sonra temiz suyla yapar geçer. bazen sadece su olur. şimdi iki durumda da hem bakteriler için ortam var. bakteriyi geçtim deterjanlı su ile temizlikten sonra bir sonraki süte deterjan karışmış olacak. (bkz: iki ucu boklu değnek)

    hijyen meselesi çok sakat. bunun daha toplama aracı var, pastörizesi var şişelemesi var. yapacak bişey var mı derseniz bu ülkede yok. o yüzden köylere giderseniz el ile süt sağan var mı sorun ve ondan süt alın. günlük olarak içmeye çalışın. marketten aldığınız sütle kıyaslanamayacak derecede farklı olduğunu görürsünüz.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap