10 entry daha
  • federico fellini, i fellini'de filmi için şunları söyler:

    "(...) o kariyerimde bir dönüm noktasıydı. daha sonra yaptığım her şeyi o beklenmedik başarıya borçluyum.

    yeniyetmeyken ben de arkadaşlarımla durup kadınlara bakardım ve hangisinin sutyen kullanıp hangisinin kullanmadığı üzerine fikir yürütürdük. akşamüstleri kadınlar işten çıkıp bisikletlerini almaya geldiğinde bisiklet parkında nöbet tutardık. en iyi görüş açısı bisikletlerine binerken arkadan bakıncaydı.

    rimini'den ayrıldığımda daha on yedi yaşındaydım. bu genç adamlara, i vitelloni'de portrelerini çizdiğim, köşebaşlarında dikilen bu 'kalp hırsızlarına' ben dahil değildim ama onları uzaktan izlerdim. benden daha büyüktüler, bu yüzden pek ortak yanımız yoktu. fakat bu filmde onlar ve yaşamları hakkında bildiklerimi ya da hayal ettiklerimi anlatıyorum.

    rimini'de yaşam genç bir erkek için en küçük kültürel uyarıdan yoksun, uyuşuk, taşraya özgü, donuk ve cansıkıcı geçerdi. her akşam bir öncekinin aynıydı.

    --- spoiler ---

    bu büyük danalar -'i vitelloni'nin sözcük karşılığı- henüz sütten kesilmemiş olmakla birlikte kendi kendilerini zora düşürme konusunda fazlasıyla ustadırlar. fausto bir çocuk peydahlayacak durumdadır ama henüz baba olacak konumda değildir. alberto, 'hepimiz birer hiçiz,' saptamasını yapar. ama bir kişilik geliştirmek için hiçbir şey yapmaz. kızkardeşinin özverisini kendi konumunu korumak için isteyerek kabul eder fakat kızkardeşi kendi mutluluğunu aramak üzere gitmek istediğinde bunu kabul etmez. riccardo operada bir kariyer hayal eder ama bunun için çaba göstermez ve sadece eğlencelerde şarkı söyler - kardeşim riccardo gibi. leopoldo yazar olmak ister ama arkadaşlarının ve üst katta oturan kızın aklını çelmesine kolayca izin verir. sadece moraldo -gözlemci- bu uyuşturucu yaşamın dışına çıkmak için bir çaba sarfeder. olabilecek yegane seçimi yapar. oradan ayrılır. bindiği sabah treni ona neredeyse geride bıraktığı insanların yatak odalarından geçer gibi gelirken kulaklarında hala şu sorular çınlamaktadır: 'burada mutlu değil miydin ki?' ayrılışıyla onlara, yaşamlarını daha fazla paylaşmak istemediğini göstermiştir. moraldo yaşama uyanırken onlar uyumaya devam ederler.
    --- spoiler ---

    i vitelloni, venedik'te* gümüş aslanı aldı da kariyerime devam edebildim. luci del varieta ve lo sceicco bianco'daki başarısızlıklarımdan sonra eğer bu film başarı getirmemiş olsaydı, belki de film yönetmeni kariyerimi bu noktada askıya alır ve başkaları için senaryo yazmakla yetinmek zorunda kalırdım. filmlerimin sayısı 2.5'da kalmış olurdu. günün birinde belki biri bana bir olanak daha tanırdı. belki de tanımazdı."

    kitaptan, yazım hatalarını düzeltmeden aynen aktardım. içerikle ilgili kısıma spoiler koymak durumunda kaldım.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap