9 entry daha
  • savas karakas imzali ve dumlupinar faciasinin 50. yili icin hazirlanan belgeselinin ilk bolumu "son soz: vatan sagolsun"(52'), dumlupinar denizaltisinin ve icindeki sehitlerin hikayesini taniklarin anlatimi ve tum gercekligiyle ekranlara tasiyor. 'kazanin nasil oldugu', 'taraflarin kazadaki hata paylari', 'yargilamanin seyri ve sonucu', 'kurtarma calismalarinda hata ve eksiklik olup olmadigi ve bunlarin nedenleri' kamuoyunu tatmin edecek bilgi ve belgelerle ilk kez cevaplandiriliyor.

    amerikan arsivlerinde bulunan dumlupinar'in daha once yapmis oldugu baska bir kazanin belgeleri ve canakkale - nara'da yasanan facia sonrasi yurutulen kurtarma calismalarina ait ingiltere kaynakli carpici goruntuler ilk kez bu belgeselde yayinlaniyor.

    belgeselin ikinci bolumu 'dumlupinar'a donus' (33'), dumlupinar sualti arastirmasinin sonuclarini ve sualti robot kamera sistemi ile batiktan ilk kez alinan goruntuleri iceriyor.

    iki dumlupinar gazisi ve sehit yakinlari yapilan bu ilk sualti arastirmasi icin savas karakas'la 50 yilin ardindan nara'ya donduler. naboland'in actigi yara, dumlupinar'in icerisinde sag kalan 22 denizcinin kurtarilmayi beklerken son nefesini verdikleri bolme, kurtarma calismalarinda kopan denizalti batti samandirasinin telefon kablosu ile bos yuvasinin derinlerdeki goruntuleri, belgeselin bu bolumunde faciayi yasamis son taniklarin acisina sizleri de ortak ediyor.

    deniz icin dogmuslardi; olumleri de denizde oldu...
    http://www.savaskarakas.com/
167 entry daha
hesabın var mı? giriş yap