2275 entry daha
  • sevgili sözlükçüler siz neden böylesiniz?

    interstellar çekilmiş ilk film olsa da wormhole aynı şekilde anlatılacaktı, çünkü neden? çünkü anlaman için lisans+ yüksek lisans + doktora gerektiren konuyu anneye anlatır gibi anlatmanın yolu bu. bilim fuarlarında, popüler bilim kitaplarında v.s. bu mesele çoluk çocuğa bu şekilde anlatılır. tıpkı kütlenin uzayı zamanı bükmesi de gergin bir kumaşın üzerine bırakılan gülleyle anlatılması gibi. elektrik akımı da mesela boru içinde akan suya benetilerek anlatılabilir.

    yani şurada ahkam kesiyorsunuz da sizin lisede fizik dersi aldığınızdan bile şüpheliyim.

    hayır adam formül dayasa anlayacak mısın? zaten bunu anlayabilecek olsan bu sahneye gerek kalmazdı, 3 saatlik film ve konusu "fizik öğretmek" olmayan bir film olunca, senaryoyu etrafında işlediği fizik olgularını böyle bir kaç saniyeyle özetliyor ki asıl meseleye odaklansın, bu tür olayları da ilk kez duyan izleyici nasıl oluyor da evrenin bir yerinden diğerine kısa sürede gittiler anlayabilsin.

    ayrıca film sanıyorum popüler kültürde ilk kez wormhole'u küre şeklinde tasfir ettiği için bir de çok boyutlu bir cismin daha az boyutlu bir ortamdaki görüntüsünü anlatıyor, bunu da küre'nin 2 boyutlu ortamda daire şeklinde görünmesini örnek göstererek yapıyor.

    bu sahne gayet güzel bir sahne, bu sahneyle ilgili sorun cooper dallamasının wormhole'un dibine gelene kadar bu meseleyi öğrenmemiş olması. pek tabi ki bu sahnenin var olma sebebi izleyiciye bu konuyu anlatmak, eğreti duruyor biraz ancak 3 saatlik filmi 5 saate çıkarmadan bunu açıklamaları lazım, bir de tabi işin duygusal yoğunluğunu korumları lazım. sonuçta biz de seyirci olarak ilk kez o an karşılaşıyoruz, önceden bu anlatılmış olsa bu kadar etkili olmayacaktı.
2422 entry daha
hesabın var mı? giriş yap