12 entry daha
  • türkiye için konuşmak gerekirse: araplaştırılma çabasından usanmaları ve korkmaları.

    arap deyince türkiye'deki halk lübnanlıları düşünmüyor. ne muhafazakarı, ne muhafazakar olmayanı. lübnan'daki arapların çoğu laikliğe inanan, modernleşmek için çaba gösteren insanlar. arap denince türkiye'deki insanlar suudi arabistan, yemen, katar, afganistan, bazen mısır gibi ülkeleri düşünüyor.

    üç arkadaşım arap, biri afganistan doğumlu şimdi amerika'da yaşıyor, diğeri ıraklı o da amerika'da yaşıyor, diğeri türkiye'de doğup büyümüş. arap düşmanı değilim. etkiye-tepki olayını göstermek için ben konumundaki birini düşünelim.
    - bu ülkelerde kadınlar ikinci sınıf bile değil, üçüncü sınıf vatandaş muamelesi görüyor.
    - çocukların evlendirilmesi gayet görülen şeyler. katar'dan emin değilim, ama suudi arabistan ve yemen'de yasal bir evlilik yaşı bile yok.
    - laiklik yok.
    - idam cezası, el kesme, ayak kesme gibi şiddet içeren cezalar var. bu ülkelerdeki uygulamalar islamik terör diye bir şeyin olmasının en büyük nedenidir bana göre. kötü ötesi örnek oluyorlar.
    - kendine "islamik" diyen terör gruplarına en çok bu ülkelerden katılım gerçekleşiyor.

    rahatsız edici liste devam ediyor. şimdi türkiye'deki arap sever (arap düşmanı olduğu kadar 'arap sever' de var), bu ülkeleri koruyucu konuşunca, sempati besleyince, bu bana bu ülkelerdeki inanışları ve uygulamaları da destekliyorsunuz gibi geliyor. özellikle bahsi geçen ülkelerdeki arap kültürünün "islam kültürü" olduğunu iddia ettiğinizde. bizim ülkemizde de çoğu insan sünni müslüman. ortada bu kültürün/yasaların türkiye'ye sıçraması gibi bir tehlike görülüyor yani. arap düşmanlığı dediğiniz etkiye-tepki olarak bu korkudan gelmektedir. "arap düşmanları" dediklerinizin tek ortak noktası da bu korkudur.

    daha önce başka bir entry'de de yazmıştım. beni ilgilendirmiyor hangi ülkeleri sevdiğiniz. ama türkiye'de ciddi bir kesim arap kültürünün "islam kültürü" olduğunu iddia ediyor ve/ya da bunu diğerlerine de empoze etmeye çalışıyor. insanların türk kimliğinden çıkıp arap kimliğine geçmesini ister gibi, araplar kardeş halk ve herkes bunu böyle benimsenmeli gibi yorumlar yapıyor. arap yemeklerini yiyin, müziğini dinleyin, arapça öğrenin, beni rahatsız etmez. banane, kendi zevkiniz, kendi hayatınız. ama kalkıp ben türkçe kelime "tanrı" dediğimde, "tanrı demeyeceksin (arapça kelime) allah diyeceksin" dersen, suudi arabistan kralı için türkiye'de milli yas ilan edersen, "arapça harflere geçelim" dersen, insan haklarına, özgürlüğe uymayan gerici yasaları/inançları arap ülkelerinden ithal etmeye kalkarsan orada dur derim. bunun arap düşmanlığı ile ilgisi yok - saçma sapan uygulamaları kuzey kore'den ithal etmeye kalkarsan orada da dur derim, da ona kalkışan zaten yok.
1250 entry daha
hesabın var mı? giriş yap