28 entry daha
  • metallica'nin en cok dinledigim sarkisi.

    butun olayi vokaldir aslinda. o kadar seviyordum ki bu sarkiyi bir zamanlar "beni buna bu kadar baglayan ne lan boyle?" diye kendi kendime sorup internetten 5 degisik versiyonunu dinlemistim. sarkinin ayri ayri bas coveri, vokal coveri, ritim gitar coveri, solo gitar coveri, bateri coveri ve standart halini tek tek dinledikten sonra sunu farkettim ki asil olay bu sarkida once vokal, sonra ritim gitarmis.

    soyle beyler; bir kere vokal derken kesinlikle 80'li yillarin kukreyen ve yerinden sicratan sesiyle james hetfield'indan bahsediyorum ki sarkinin bu kadar gaz olmasinin sebebi cidden bu adamin hayvani vokali. o inis cikislar, screamler, hiz degisimleri, sesindeki o dogal basi falan asiri etkiliyor sarkinin bu derece guzel olmasini. asil koptugumuz olay james'mis yani.

    ritim gitar ise master of puppets albumunde bangir bangir sanki tek gitarmis gibi duyuldugu icin o mukemmel gibson explorer distortion'i, hizli ve bir o kadar gaz riffler ve tabii ki yine james'in mukemmel bir sekilde attigi ritimler direk fisekliyor bizleri. hele hele ikinci nakarattan hemen sonra giren riff, sahsen beni yiyor bitiriyor.

    bahsetmezsek tabii ki de olmaz, cliff abimizin guzelim bass ritimlerini soloya girmeden onceki riff'e ve sarkinin basindaki gitar girene kadarki kisimlar haricinde pek duyamiyoruz ve bu bizi dogal olarak uzuyor. kaldi ki damage inc. gibi bir parcanin bas tablari oldukca karmasik ve eli mahveden bir cinstendir. ama tabii ki cliff abimiz bunu hic iplemez ve o kizil saclariyla headbang yaparken ciplak elle yardirir, dokturur.

    not: elbette ki bateri ve soloya haksizlik etmiyorum. hatta o ritimden sonra gelebilecek en yirtici solo ve hic durmayan bangir bangir calan bateri ritimlerine haksizlik etmek istemem de zaten. sadece bu sarkida farketmeden de olsa asil odagimiz o ikisi.

    cliff'ten sonra en iyi performansla surada calinmistir kanimca.

    https://www.youtube.com/…h?v=5esicezutqk&t=1h16m50s

    (bkz: 9 aralık 1986 metallica toronto konseri)
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap