15 entry daha
  • fischer ve spassky'nin dillere destan maçını anlatması itibariyle kalp atışlarımızı hızlandıran filmdir. satrançla biraz ilgilenen birisinin hayalini kurarken dahi zevk aldığı sayılı maçtan birisidir bu maç. steinitz-lasker, capablanca-alekhine, kasparov-karpov maçları ve bu maç herhalde dünya satranç şampiyonluğu tarihinin en fazla tarihi öneme sahip,en fazla beklenti oluşturmuş maçlarıdır. ama özellikle bu maç kendisi kadar temsil ettikleri itibariyle de tüm satranç tarihinin sosyolojik açıdan en önemli maçıdır diyebiliriz herhalde.

    --- spoiler ---

    h.sertaç dalkıran kitabında bu maç için sscb'nin yıkılmasında etkili olan en önemli sosyal olaylar arasında sayacak kadar ileri gider. bu maç ve spassky'nin şahsında sovyetlerin hezimeti o kadar sükse yapmıştır ki etkisi yıllar sonra bile geçmez, 1996'da özel bir müsabakada fischer ve spassky tekrar karşıya gelirler, kazanan değişmez tabi. yılların iyice saykolaştırıp çökerttiği fischer hala fischer'dır ne de olsa.
    --- spoiler ---

    tabi tek başına bu maçın hikayesi tek uzun metraj filmi doldurmaya yeter de artar ama fischer'ın tuhaf hayatından biraz bahsetmesi itibariyle de gönlümü kazanmıştır şimdiden. zira kendisinin hayatını merak eden bir satrançsever olarak searching for bobby fischer gibi saçma sapan filmlere maruz kaldık bugüne kadar. o yüzden bu filmden umutluyum, doyurucu bir anlatı bulmayı bekliyorum. kötü bile çıksa sırf böyle bir konuda birkaç kelam edildiğini görmek mutlu etmeye yetecektir bizi. şırnak'ta sinema olmadığı için torrent'ten indireceğim, yapım ekibi kusuruma bakmasın. biz de ekşiden reklamınızı yaptık da, daha ne istiyonuz. bu entry nerden baksan 20 liradan fazla eder.

    filmi izledikten sonra edit: gerçekten güzel filmdi. gözlerimiz nemlendi, yüreğimiz şenlendi filmi izlerken. bu filmi yapanlara fischer ve spassky'i biraz araştırıp bizi üçüncü sınıf bir hollywood filmiyle muhattap etmedikleri için teşekkür ediyorum. bu film ne kadar izlenir, hasılatı ne olur bilmiyorum ama satranç tarihinden daha neler çıkar neler. şöyle tarihi atmosferlerini de yansıtarak birer steinitz-lasker (steinitz bu maçtan kısa bir süre sonra aklını yitirip tımarhaneye kapatılmıştır) ya da capablanca-alekhine (çağının en yetenekli oyuncusu capablanca, ünvanını kaptırdıktan sonra alekhine'in ayak oyunları nedeniyle ömrünü bir rövanş maçı oynama fırsatı bulamadan geçirmiş, ünvanı bir nevi gasp edilmiştir) maçlarının filmleri çekilse yeryüzünde hala soylarının tükenmediğini varsaydığım satrançseverlerin hangisi bunları izlemeye hayır diyebilir ki? tabi king kong'un geleneksel 783. yeniden çevrimini yapmak da bir tercihtir ama böyle şeyler de var yani, bi de bunlara bakın isterseniz diye seslenmek istiyorum yetkililere.
44 entry daha
hesabın var mı? giriş yap