10 entry daha
  • 2009 yaz mevsimimi oynayarak geçirdiğim; simcity'deki şehir simülasyonuna ek olarak sosyal sınıflar ile de uğraşmanız gereken, bu açıdan hafif de olsa sosyolojik sorunlarla da uğraşmayı öğreten oyun.

    altı tane sosyal sınıf vardır:
    - have nots (yoksul sınıf)
    - fringes (orta sınıf progressive)
    - blue collars (orta sınıf traditional)
    - radical chics (zengin progressive)
    - suits (zengin traditional)
    - elites (über-zengin sınıf)

    her sosyal sınıfın çalışması gereken bir alan vardır. örneğin öğretmenler fringe'lerden çıkarken polisler blue collar'lardan çıkarlar. bir süpermarkette bir fringe, bir blue collar, bir have not olması gerekir. o yüzden oyunun ilk başlarında bu üç sınıfı da kurmak zorundasınız; fringe'ler olmazsa şehirde öğretmen olmaz, blue collar'lar olmazsa şehirde polis olmaz.

    bir aile, sosyal sınıf atlayabilir ve düşebilir. mesela have nots mahallesinin oraya okul, market, karakol vesaire yaparsanız orası sunduğunuz eğlence alanlarına göre fringe veya blue collar olur. yalnız "have not olmasın, kimsenin fakir olmasını istemiyorum, onlar da iyi koşullarda yaşasın" derseniz de bu sefer marketinizde çalışacak adam bulamazsınız; o yüzden şehrin bir kısmını da yoksul bırakmak zorundasınız maalesef. bir having not'a iyi koşullar sağlarsanız sağladığınız koşullara göre fringe'e veya blue collar'a evrilir. bir fringe'e çok iyi koşullar sağlarsanız radical chic'e evrilir, blue collar'a çok iyi koşullar sağlarsanız suit'e evrilir. suit'e veya radical chic'e de çok iyi koşullar sağlarsanız elite'e evrilir. etrafındaki koşulları kötüleştirirseniz de bir sınıf düşer. ama şehrinizin gelişmesini istiyorsanız bu sınıfları da oluşturmanız ve o sınıfta tutabilmeniz gerekir; örneğin bir akademisyen ancak radical chic'ler arasından çıkarken, yazılımcılar da suit'ler arasından çıkar. bu sınıflar olmadan şehrinizde bir üniversite ya da yazılım şirketi kuramazsınız.

    yalnız sınıflar kendilerinden başka sadece iki sınıfı severken diğer üç sınıfı sevmezler. mesela fringeler ile suitsleri yanyana yaşatırsanız orada sürekli kavga çıkar. bunu çözmek için ya her yere karakol kurarsınız, ya community center kurarsınız, ya da ayrı ayrı mahallelerde yaşatmak zorunda kalırsınız.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap