47 entry daha
  • bu uğurda kendi bedenimi denek olarak kullandığım için, kendisinden özür diliyorum ve tecrübelerimi sizlere aktarıyorum.

    boş hipotezim, ağırlık çalışmanın yağ yakmaya doğrudan etkisi olmadığı yönündeydi.
    alternatif hipotezim ise; ağırlık çalışmanın yağ yakmaya doğrudan etkisi olduğu yönündeydi.
    bağımlı değişkeni, yağ yakmak değil de daha bilinen adı ile kilo vermek şeklinde isimlendirdim. (işlemler esnasında bu kısmı kesinlikle düşünmemiştim hehehe)

    bunun için sağlıklı beslenmek ve ağırlık çalışmak ikilisi ile 4 farklı şekilde oynadım. bunlar şu şekildeydi;

    1-sağlıksız beslen, ağırlık çalışma
    2-sağlıksız beslen, ağırlık çalış
    3- sağlıklı beslen, ağırlık çalış
    4-sağlıklı beslen, ağırlık çalışma

    bu 4 kombinasyonu da birebir, bizzat uyguladım, hepsi ile ilgili hangi zaman dilimlerinde, ne tür sonuçlar aldığım (şimdilik biraz dağınık da olsa) kayıt altında diyebilirim. ayrıca hepsini eşit sürelerde incelemesem de bence kayda değer fikirler verecek kadar gözlem şansım oldu. şimdi hep beraber sonuçlara bakalım;

    4- sağlıklı beslen, ağırlık çalışma; 7 buçuk ayda tam 30,4 kilo verdim. bunun ne kadarı yağ, ne kadarı kas bilmiyorum, ancak o kadar kilonun hatrı sayılır bir kısmı şüphesiz ki yağdır. bu süre içerisinde herhangi bir şekilde spor yapmadım, sağlıklı beslenmekten kastettiğim ise; (diğer şıklarda da hemen hemen aynısı geçerli olacak) düşük karbonhidratlı, sıfır şekerli ve haliyle sıfır hamurişli ve abur cuburlu bir beslenme düzenidir. ve ayrıca bu dönemlerde obez olduğumu da, değerlendirmeniz açısından önemli bir ayrıntı olarak görüyorum.

    3-sağlıklı beslen, ağırlık çalış; yaklaşık birbuçuk aylık bir kilo verme işlemini durdumadan hemen sonra keskin bir sağlıklı beslenme düzenine geçip, ağırlık çalışmalarımı da disipline soktuktan tam 25 gün sonra; tam 4 kilo 800 gram verdim ve belim tam 4 santim inceldi. burada ağırlık çalışmanın kilo verme/yağ yakmaya etkisini anlayabilmeniz için çok önemli bir kritikten bahsetmem lazım ki, 25 günde 4 kilo 600 gram vermeden önce 1 buçuk aylık kilo verme sürecimin durması evvelinde toplamda tam 48 kilo vermiştim! yani bu 4 kilo 800 gramı verdiğim dönem, aslında çok daha yavaş kilo vermemin bekleneceği bir döneme tekabül ediyor!

    2- sağlıksız beslen, ağırlık çalış; bunu tam 1 buçuk ay denedim, burada "sağlıksız beslenmek" ile tam olarak ne kastettiğim de önemli, benim yaptığım şey; bol bol börek yedim ve abur cubur tükettim, ara ara sebze ve türevi şeyler yesem de, çoğunlukla ve bazal metabolizmanın üzerinde edecek miktarda hamur işi ve abur cubura abandım; fakat haftada 3 gün düzenli olarak ve hiçbir şekilde aksatmadan ağırlık çalıştım; bundaki sonucum ise, kilomun hiçbir şekilde oynamaması! yani kilom sabit kaldı! bir şekilde yediklerim ile harcadığım enerji birbirini dengeledi, uzun vadede yediklerim artabilir ve kaçınılmaz kilo alış gerçekleşebilirdi. fakat bu 1 buçuk ay bir şekilde kilomu korumuş oldum, bu süre içerisinde sağlıksız beslenmeme rağmen vücudumda da kendimin ve çevremin fark ettiği bir değişim olmadı.

    1- sağlıksız beslen, ağırlık çalışma; bunu sadece 10 gün denedim!!! bu 10 gün boyunca "sadece" börek, abur cubur ve özellikle de ekmekle beslendim. sabahtan akşama iki tam ekmek, bazen sabah 300 gram kol böreği, akşam bir bütün ekmek yedim. evden dışarı çıkmadım, hiçbir şekilde spor yapmadım.
    sonuç; 10 günde tertemiz bir 3 kilo aldım!!! bu 3 kilo doğrudan göbeğime eklenen göbek, belime eklenen santimler şeklinde oldu!
    üstüne cildim çok ciddi bir şekilde bozuldu! akne problemi baş gösterdi!
    intihara meylettirecek kadar depresif bir ruh haline büründüm!
    mide ağzına kadar dolu olduğu halde, kronik açlık hissi ile cebelleştim durdum!
    kendimi aşırı hantal hissettim! bunlar da ekstra yan etkiler olarak kendini gösterdi.

    şimdi, sizler bambaşka açılardan bakıp bambaşka şeyler görebilirsiniz, tespit ve değerlendirmelerinizi benimle de paylaşmanızı isterim.

    kendi değerlendirmeme gelecek olursak (kısaca yazmaya çalışacağım);

    sağlıksız beslen, ağırlık çalışma noktasının yağ yakma metotları kapsamında, kilo aldırdığını gözlemlediğimize göre bunu direkt eliyoruz.

    sağlıksız beslen ağırlık çalış kısmında ise, yine yağ yakma metotları kapsamında, kilo kaybı üzerinde etkisiz olduğunu gözlemlediğimize göre bunu da eliyoruz; fakat ağırlık çalışmamıza rağmen kilo kaybı olmamasını gözlemlemiş olmamız, cebimizde tutmamız gereken önemli bir bilgi olarak kenarda dursun.

    sağlıklı beslen ağırlık çalış denemesinde çok önemli bir kritik var ki, o da bunu denediğim esnada zaten toplamda 48 kilo vermiş olduğum ve bu kadar kilo kaybının üzerine artık daha yavaş kilo vermem beklentisine rağmen diyete ara bir süre (sağlıksız beslenme ile) ara verdikten sonra, geri dönüşümün ardından tam 25 günde 4 kilo 800 gram vermiş olmamdır. yani ağırlık çalışmasının tek başına bir şey ifade etmediği sağlıksız beslen, ağırlık çalış ayağında görmüş olsak da, bu deneyimde sağlıklı beslenme ile desteklendiği noktada ağırlık çalışmanın kilo kaybına çok ciddi bir etkisi olduğu benim için su götürmez bir gerçekliktir.

    sağlıklı beslen ağırlık çalışma versiyonunda ise 7 buçuk ayda 30 kilo vermiş olmam, her ne kadar obez olmuş olsam da yediklerimizin ve yemediklerimizin, yani genel beslenme düzenimizin kilo vermeye etkisini doğrudan belirleyen bir faktör olduğunu açık bir şekilde görüyorum.

    sonuç olarak, kişisel deneyimlerime göre, en etkili yağ yakma metodu sağlıklı beslen, ağırlık çalış diyebilirim.
442 entry daha
hesabın var mı? giriş yap