8 entry daha
  • neandertal ile denisovan'ın ortak bir atadan türediği düşünülmektedir. bu ortak ata ile homo sapiens'in ortak bir atası bulunmaktadır. kısacası neandertal ile denosivan birbirine bir kuşak daha yakınken homo sapiens ikisine de biraz daha uzaktır.

    bugün batı asya ve avrupa kökenli ırklarda %1-2 civarında neandertal genleri bulunduğu düşünülmekteyken, doğu asya ırklarında denisovan genleri %5 civarında gözlenmekte. ama bu ortak atadan gelenlerle değil, aynı dönemde gözlenen ırkların çapraz çiftleşmesiyle ortaya çıkmaktadır. yani dna'nızda solucan geni olması ile aynı şekilde değil, çünkü atalarınız solucanla çiftleşmedi. bu çok şaşılacak bir şey değil, neandertal'lerin de denisovan'larla çiftleştiği ve birbirlerine gen aktarımı yaptığı, hatta bilinmeyen bir homonid'in de olduğu ve bundan da katkı geldiği biliniyor.

    bu katkıların "büyük" olup olmadığını ölçmek biraz zor, çünkü bu göreceli bir kavram. gelen genler çekinik genler de olabilir, çok ya da az olması dışında önemli ya da önemsiz genler de olabilir. bunu nasıl ölçeceğiz? bunun için hangi genlerin geldiği irleniyor ve ortaya enteresan bir tablo çıkıyor. örneğin neandertal'lerden homo sapiens'e geçen genlerin saç ve cilt rengini belirlemesi dışında, bağışıklık sistemini tanımlaması önemli sayılabilir gayet. örneğin şeker hastalığı hakkında bir çalışma.

    benzer şekilde denisovan'lardan aktarılan genlere bakıldığında, tibet'te yüksek rakımda düşük oksijenle yaşayan ırkların buna uygun genetik yapıları olduğu biliniyordu, ancak 2014'te bunun denisovan'lardan aktarılan epas1 geniyle mümkün olduğu ortaya çıktı.

    romantik kapanış: bu açıdan bakıldığında, soylarını tükettiğimizi düşünmemek lazım, adamlar risk faktörleriyle, faydalı genleriyle içimizde yaşıyorlar bir şekilde.

    not: bu entry 28 şubat 2016 ekşisözlük direnişi süresince katalanca olarak sunulmuştur. (bkz: bütün entry'lerini katalancaya çevirmek) bundan çok daha kaliteli yüzbinlerce entry bu süreçte yok olmuştur. bir zamanlar devletin milletini ebleh yerine koyması yasaktı, bazı yasaklar özlenebiliyormuş.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap