• efendim simdi banyo yapmak ve yikanmak turkce'de ayni anlamli sayilmaktadir. buna karsin ben kulunuz bunlar arasinda kimi farklar oldugunu iddia edecegim ilerleyen tumcelerimde. rahatca yazimiza devam edebilmek amaciyla bir tanim yapip rahatlayalim. banyo yapmak ile yikanmak arasindaki fark birinin iki sozcukten, birininse tek sozcukten olusmasindan daha ote bir farktir.
    artik rahatiz. bahsettigimiz fark bir soyleyis ve bu soyleyisin imgelemimizde yarattigi farktan ileri gelmektedir. gayet tabii ki herkesin icleminde olusmayabilir bu anlayis. aciklayalim.
    simdi banyo yapmak (kimilerince banyo almak diye de tabir edilir ki tamamen gereksizdir) eylemi icin oncelikle bir banyoya gereksinim vardir. mesela yaygin bir kullanim acisindan legende banyo yapmak olmaz, legende yikanilir. ya da eskiden lavabolu, kuvetli banyolar yokken legene benzer baska mekan suretlerinde sozkonusu islemin gerceklestirilmesi yikanmaktir. banyo yapmak denmez. cunku banyo yoktur ortada.
    banyo yapmak kibarcadir. annenize anne ben yikanicam dersiniz. ama arkadasiniza banyo yapicam dersiniz. tabi bunun icin hayatinizda yikanma eylemini de gerceklestirmis olmaniz gerekir. kaloriferli ve guzel bir banyolu eve dogmussaniz, yikanmanin ne oldugunu anlayamazsiniz. o zaman ikisini ayni sanirsiniz ve annenize de arkadasiniza da banyo yapicam dersiniz. yikanmak sozcugunde bi avamlik hissedersiniz ama belli belirsizdir. cunku banyo yapmak keyiftir sizin icin.
    bi de simdilerde dus almak cikti tabi. yeni nesil de dus almak deyisini banyo yapmak yerine kullaniyor artik. daha kibar bulunuyor, ingilizceden ceviri oldugundan herhalde. bu konuya girmek anlamsiz tabi ne de olsa banyo yapmak ile dus almak arasindaki fark basliginda guzelce irdelenmis.
    velhasil kelam, yikanmak daha bi icten, dost canlisi, halktan bi sey. insanin aklina sira sira fayans getirmiyor yikanmak. dus ahizesi hic getirmiyor. buzlu cam ardinda belirsiz bir siluetin hareketlerini hatirlatmiyor. daha bi hoyratca temizlenmek demek yikanmak. keyfi degil zorunluluk yikanmak.
    askerde ya da haftada iki saat sicak su verilen yurtlarda banyo yapilmaz, yikanilir kardeslerim.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap