35 entry daha
  • bir tarif de ben vereyim bari dediğim bulgur köftesi. benimkinin farkı semizotu cacığı ile birlikte servis edilmesinde.

    fellah köfte için;

    2 su bardağı köftelik bulgur
    1 su bardağı irmik
    3-4 yemek kaşığı un
    1 yumurta
    1 yemek kaşığından biraz az domates salçası
    2 su bardağı sıcak su
    1 çay kaşığı kimyon
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı tuz

    sos için;

    4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 yemek kaşığı domates salçası
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı nane
    1 tatlı kaşığı pul biber
    yarım çay bardağı köftelerin haşlandığı su
    yarım demet maydanoz
    3-4 iri diş sarımsak

    semizotu cacığı için;

    1 demet semizotu
    5-6 dolu yemek kaşığı süzme yoğurt
    yarım çay kaşığı tuz

    köfte için evvela kısırlık bulguru 2 bardak sıcak su ile ıslatın. o 5-6 dakika demlenip yumuşadıktan sonra un haricindeki diğer malzemeleri koyup macun kıvamına gelene kadar güzelce yoğurun. arada çok çok az su kullanabilirsiniz, mesela su bardağının içine parmaklarınızı sokup ıslatarak köfteyi yoğurmaya devam edebilirsiniz. köfte iyice özleştikten sonra yanınıza az biraz su alıp avuç içinizi ıslatarak köftelerinize şekil verin, yuvarladığınız köftelerin ortalarına hafifçe bastırdıktan sonra unladığınız geniş bir tepsiye köfteleri birbirine yapışmayacak şekilde dizin. köftelerin hepsi bittikten sonra, bol tuz eklediğiniz kaynar suda takribi 20 dakika kadar köfteleri haşlayın.

    geldik sosa. sarımsakları soyun, kızdırdığınız zeytinyağının içine soyup ezdiğiniz sarımsakları ekleyin, sarımsakların kokusu çıkmaya başlayınca salçaları koyup kavurun. salçanın çiğ kokusu gidince bir kepçe yardımıyla köfteyi haşladığınız sudan bir miktar bu salçalı sosun içine yedirin. pul biber ve naneyi de kattıktan sonra sosun altını kapatın.

    semizotu cacığı için ise semizotlarını ayıklayıp yıkadıktan sonra elinizle gelişigüzel parçalayın. yoğurt ve tuzla derin bir kasede birleştirip karıştırın. karıştırdığınız semizotunu güzel bir servis tabağına aldıktan sonra, başka bir derin kasede hazırladığınız sos ve köfteleri birleştirin. bu karışımı da semizotu cacığının üzerine narince yerleştirin. en sonda ince ince kıydığınız maydanozları bu karışımın üzerine serpiştirin.

    ılık olarak servis edin. afiyet olsun.
71 entry daha
hesabın var mı? giriş yap