147 entry daha
  • ışık hızının geçilememesi ile ilgili olan fizik konusunu sıkıştırılabilir akışın başlangıç rejimine benzeterek zamanın sıkıştırılması üzerine felsefe kastığım bilim dalıdır.

    şimdi ses altı sıkıştırılabilir akışı düşünecek olursak, akışkan hızının ses hızına oranını veren mach sayısı büyüdükçe aslında, akışkanın yoğunluğu düşmeye başlıyor. in other words, hız vektörünün diverjansı nonzero oluyor ve yoğunluğun maddesel türevini de non zero eyliyor.

    rölativite teorisine göre ise, ışık hızının %1'ini geçtikten sonra farkı hissedilmekle beraber, hızlandıkça zaman daha yavaş akmaya başlıyor, yani zaman tıpkı sıkıştırılabilir rejimde yoğunlukta olduğu gibi sıkışıyor. sıkışan zamanın ataleti artıyor ve yavaş akmaya başlıyor.

    bu noktaya kadar çok zorlama olsa da bir analoji kurabiliyorum. esas sıkıntı şok fiziğinde karşıma çıkıyor. basınç dalgaları havada ses hızıyla yayılabilir. ses üstü hıza sahip bir uçak, sahip olduğu hız nedeniyle vektör alanını basınç dalgalarından daha hızlı rahatsız eder. bu yüzden basınç dalgası, akışkanın hızına yetişemez ve nano ölçek kalınlığında bir tabaka boyunca şok dalgası yaratır. basınç süreksiz bir şekilde aniden artar, toplam basınç ise düşen hız vektörüyle birlikte azalır.

    kafama takılan nokta ise, ses altı sıkıştırılabilir akış ile ışık hızı altı noktalarda zor da olsa bir analoji kurmak matematiksel olarak mümkünse, aynı şekilde şok dalgasının da ışık hızının üzerindeki hızlarda bir karşılığının olması mümkün olup olmayacağı.

    evet, einstein'a göre ışık hızı geçilemez ama eğer ışık hızına yaklaştıkça kütle artıyorsa, ses hızına yaklaştıkça da yoğunluk azalıyor. tersten bir matematiksel notasyon mümkünse, şok dalgasının rölativistik teoride bir karşılığı olmasının hayal ürünü olmak dışında bir gerçekliği olması mümkün olabilir mi?
98 entry daha
hesabın var mı? giriş yap