• maalesef tekelleşerek üye işyerlerini sömürecek bir sözleşme imzalatan yemeksepeti; tekel olmanın verdiği gücü arkasına alarak, arsız bir kâr hırsıyla hareket etmekte.

    üye iş yerlerinin her satışından alınan %12'lik fahiş bir komisyonun yanı sıra bir çok gizli ödeme ile dolu yemeksepeti. mesela yapılan her joker indiriminin mesuliyetinin restoranda olması yetmiyormuş gibi, bir de 6.80 tl reklam ücreti alıyor joker başına . ayrıca üye işyerlerinin joker indirimi sunması zorunlu.

    günlük olarak 4.19 tl üyelik ücreti almayı da ihmal etmiyor satış yapıp yapılmadığına bakmaksızın. tabi alınan bütün bu ücretlere kdv dahil değil. bütün alınan ücretler ay sonunda faturalandırılıp üstüne %18 kdv ( hali hazırda ödediğiniz %8'lik gıda sektörü kdv'sinden ayrıca) eklendiğinde emeğinizin çok büyük bir bölümünü bu şirkete verdiğinizi görmeye başlıyorsunuz.

    elbette verilen hizmetin çok büyük faydaları var; kullanım kolaylığı, işletmenin dolaylı yoldan reklam yapması ve ulaşılabilen kullanıcı sayısı gibi. ama bütün bu faydalar göz önüne alınsa da , pratikte işin adaletsizliği ayyuka çıkıyor.

    dükkan müşterisi bol alan, oturmuş ve aynı zamanda yemeksepeti ile çalışan işletmeleri tenzih ederek konuşuyorum. işletme sahibi, moto kuryesi, aşçısı; yani emeğini ve hayatını ortaya koyan kesim bunun karşılığında 1500tl - 2500tl arası bir ücret elde ediyor. akabinde sadece size bir platform sunan yemeksepeti'ne satışınıza göre aylık 5000 - 6000 gibi bir ücret ödemek zorunda kalabiliyorsunuz.

    kurumun ülke genelinde tekelleşmiş olması diğer seçenekleri de elinizden almakta. insanları alışkanlıklarından vazgeçirmek zor. eğer sipariş üzerine kurulu bir işletme iseniz, eskiden telefon üzerinden alabileceğiniz siparişler de mevcut iken, şu an siparişlerin %80-90'a varan bir kısmı yemeksepeti üzerinden geliyor. kendi sitenizi yapsanız da , çeşitli indirimler uygulasanız da, insanlar anlaşılır bir şekilde alışkanlıklarını tercih etmekte. hal böyle olunca da sömürülmek dışında bir çareniz kalmıyor.

    kapital ekonomide emeğin paraya dönüşümünde bir çok adaletsizlik bulunduğu bir gerçek ama gene de ülkemizde tek bir tekel altında sistematik olarak yaşanan bu sorunun dile getirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.

    demem odur ki, elinizden geldiğince üşenmeyin telefonla arayıp siparişinizi verin. emekçiler kazansın.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap