21 entry daha
  • 50'li yılları kapatan psikolojik bir western filmi.

    linç güruhunun psikopatolojisinin, kızılderililerin kutsal topraklarında altın arayan beyaz adamın histerisi ile koşut düzeyde betimi filmin meseleleştirdiği konular arasındadır.

    iş bilir doktor imajı -ki aynı zamanda yaman bir silahşördür, mezkûr doktora âşık darp edilmiş bir kadın, suç işlemek zorunda kalan genç adam, ağzı salyalı bir meczup ve işaret ettiğimiz linç güruhu bir western filmi için ideal görüntüler sunmaktadır.

    mevcut tenakuz içerisinde iyi ile kötünün mücadelesi davesvari* pastoral ambiyans içinde tasvir edilmektedir.

    diğer yandan, idam meselesi tıpkı çağdaşı diğer westernlerde olduğu gibi handiyse sürü psikolojisi dolayımında kavranmıştır. tam da vahşi batı'ya has bir formda, acımasız bir sertlik içerisinde.

    _____________

    ilaveten, filmin baş aktörü gary cooper'ın ölçülü oyunculuğunu yordamak maksadıyla birkaç enformasyon: sessiz filmlerden 60 yaşındaki görece erken ölümüne değin başrollerde oynayan (birkaç film hariç), sert kişiliğine duygusal ve koruyucu bir boyut ekleyen, kadınları kollayan ve gözeten, her durumda işin içinden sıyrılan cooper hollywood stüdyo sistemi bünyesinde gene de john wayne'in gölgesinde kalmıştır. wayne'den çok çok daha iyi bir oyuncu olduğu zaten birçok batılı sinema tarihçisi tarafından dile getirilmiştir çok defa.

    beyaz adamın sözcüsü john wayne bir kahramandır, ama son tahlilde kendisini düşünen gary cooper ise bir anti-kahraman (bu yanıyla bogart imgesi ile yan yana düşünülmelidir). mesele netleşmedi mi azizim?

    imdb'de 10 üstünden 8 verdiğim az sayıdaki western filmi arasında. şimdilik.

    meraklısı için ek: filmin yönetmeni delmer daves hollywood stüdyo sistemi içinde yazan-yöneten furyası içinde çok özel bir yere sahiptir. çoğu filminde şiirsel diyaloglara özel bir eğilim gösterdiği saptanabilir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap