20 entry daha
  • ara sıra aklıma geldiği için "olm jerry ehman bile unuttu sen unutmadın" diyerek kendimi suçladığım sinyal. sonra fark ettim ki st. petersburg üniversitesi'nde çalışan ve bir astrofizikçi olan profesör antonio paris'in de aklından hep bu geçiyormuş. aynı zamanda uzun yıllar abd savunma bakanlığı bünyesinde çalışmış bir analiz uzmanı da olan paris, bu sinyale olan ilgisini bir röportajda şöyle tanımlamış:"dedektif kimliğim wow signal'i vakasını yeniden değerlendirmem gerektiğini söylüyordu. ancak bu benim için bile zor bir vakaydı, dolayısıyla bir an evvel suç mahaline geri dönüp zanlıları yakalayabilmem için tüm veritabanlarını gözden geçirmem gerekiyordu."

    paris'e göre bu gizemli sinyal uzaylı birtakım uygarlıklardan değil o sırada dünya'nın yakınlardan geçen kuyruklu yıldızların taşıdığı hidrojen bulutlarından gelmiş. bu teoriyi ortaya atmasının sebebi olarak da kuyruklu yıldızların güneş'in etrafında dönerken ultraviyole ışınlar nedeniyle fazla oranda hidrojen gazı yaymalarını göstermiş. sinyalin 1420mhz'de, yani hidrojenin doğal radyo frekansında saptanmış olması da bu fikrini güçlendirmiş. araştırmacı kimliği takdire şayan bir adam olan paris bununla da yetinmemiş ve jerry ehman'ın 1977'de big ear ile gözlem yaptığı sırada görüş alanından geçebilecek iki kuyruklu yıldıza da ulaşmış. bunlar nam-ı diğer 266p/christensen ve 335p/gibbs isimli yıldızlar.

    çalışmasını ilk kez ocak 2016'da yayınlayan paris, bir sonraki adım olarak bu kuyruklu yıldızların yeniden dünya'nın yakınından geçeceği tarihleri hesaplamış. ancak o tarihlerde kullanabileceği tüm radyo teleskopları başka bilim insanları tarafından rezerve edildiği için gerekli ekipmanı edinebilmek adına bir bağış fonu oluşturmuş. neyse ki bilimin yüceliğine inanan insanlar onu bu konuda yalnız bırakmamış ve toplanan bağışlar sayesinde gözlem yapabilmek için gerekli olan her şey neredeyse hazırmış.

    266p/christensen'ın 25 ocak 2017'de, 335p/gibbs'in ise 7 ocak 2018'de dünya'nın yakınlarından geçeceği düşünülüyor. ve cosmos nasip ederse o günleri hep birlikte görebileceğiz. *

    not: gelişmelerden haberdar olmak için antonio paris'in twitter hesabını takibe alabilirsiniz.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap